VIVAMAX Blog

A kineziológiai tapaszokról

2018.04.06Szerző: VIVAMAX

Mi is az a kineziológiai tapasz, hogyan hat és miért ilyen népszerű? Cikkünkből most megtudhatod!

Mi is az a kineziológiai tapasz?

A kineziológiai tapasz egy rugalmas pamutanyagból készült, bőrre ragasztható szalag, amely segítségével a fájdalom és a mozgáskorlátozottság rövid időn belül mellékhatások nélkül csökkenthető.

Miért ilyen népszerű?

  • Gyors segítséget nyújt a fájdalomcsillapításban, lerövidíti a gyógyulási időszakot;
  • Széleskörűen felhasználható;
  • Biztonságos gyógyítási módszer, semmiféle kémiai hatóanyagot nem tartalmaz;
  • Bőrbarát, légáteresztő anyagból készült, ennek köszönhetően, a bőr szabadon lélegezhet, bőrirritációt nem okoz;
  • Rugalmassága miatt együtt mozog a test szöveteivel, nem akadályoz a mozgásban;
  • Könnyen rögzíthető, jól tapad, tartós;

Hogyan hat?

A felhelyezett tapasz hatására a bőr és a szövetek fellazulnak, a nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik, javul a vérkeringés, és a fájdalom receptorokra nehezedő nyomás is csökken. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, mentesíti a sérült szövetek terhelését, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti a gyulladások bekövetkezésének lehetőségét.

turmalinos kineziológiai tapaszról

A tapasz főbb jellemzőiben megegyezik a fenti változattal, azonban a ragasztóanyagába kevert turmalin az általa kibocsátott távoli infrasugaraknak köszönhetően erősítheti a kineziológiai tapasz ízületekre és izmokra gyakorolt jótékony hatását, ezáltal növelheti a tapasz-kezelések hatását.

Mi is az a turmalin?

Kristályos ásványi anyag. Igen bonyolult összetételű szilikátféleség. Előfordulási formáiban változatos, legkevesebb 14 összetevő alkotja, de inkább több. Már az ókorban is különleges kristálynak tartották és a holisztikus gyógyítók a turmalint tartják a gyógyító ásványok királyának! Az egyetlen kristály, amely bizonyítottan képes elektromosságot kisugározni, emiatt mély infravörös sugarak és negatív ionok forrása.

Felhelyezési technikái

Izomtechnika: a kineziológiai tapasz bázisát (a szalagnak az a pontja, amit először rögzítünk a bőrfelülethez) felragasztjuk az adott területre majd a testet beállítjuk úgy, hogy a kezelt izom előnyújtott helyzetbe kerüljön, itt megtartja a pozíciót és a kineziológiai tapasz szárát vagy szárait a szalag megnyújtása nélkül felhelyezzük az érintett részre. A felhelyezett szalag redőket képez, ha a megnyújtott helyzetből visszatérünk a semleges helyzetbe.

Szalagtechnika: szalag vagy ín fölé ragasztjuk fel a tapaszt 70-100%-os megnyújtással. A kineziológiai szalag ez esetben stabilizál és receptorokat stimulál.

Fascia technika: a kineziológiai tapasz bázisát a testrészre ellazult helyzetben megnyújtás nélkül ragasztjuk fel. Ezután a szárat vagy szárakat rezgő mozgással enyhén megnyújtva (25-50%) helyezzük fel. A fasciát (izompólya,izmot burkoló hártya) kissé elmozdítva, változik a feszessége és csökken a fájdalom.

Korrekciós technika: a kineziológiai tapasz bázisát felragasztjuk, majd a tapasz szárait 50-75%-os (vagy akár 100%-os) megnyújtottsággal helyezzük fel. A technikával ízületet (pl. térdkalács pozícionálása) vagy lágyrészt korrigálhatunk.

Nyiroktechnika: a kineziológiai tapaszt legyező formában helyezzük fel, a bázist a nyirokcsomó közelébe ragasztjuk. A kineziológiai tapasz szárait enyhe megnyújtással tesszük fel. A nyiroktechnika fokozza a nyirokfolyadék áramlását, így csökkenthető az ödéma és a gyulladás.

Forrás:

http://physiotrade.hu

http://www.budapestfizio.hu

http://gabikinesiotape.gportal.hu