Kiszállítás készletről akár 24-48 órán belül!
15 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Mintaboltjainkban kipróbálhatja termékeinket!
Kosaram
15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás akár 24-48 órán belül!

Termékeinket mintaboltjainkban ki is próbálhatja!

Blog

A minőségi és pihentető alvás aranyat ér

Az alvás fontos a testi és lelki egészségünk szempontjából is. Hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez, hiszen erősíti az immunrendszert, így, ha átlagosan eleget, azaz 6,5 és 7,5 óra között alszunk, jobb lesz a kedvünk és csökken a feszültség érzése is.

Időnként azonban szinte mindannyian alvási problémákkal küszködünk. Ennek nagyon sok oka lehet, pl. depresszió, álmatlanság vagy kimerültség. Ha lehangolt, ideges vagy poszttraumás stressz-szindrómában szenved, akkor előfordulhat, hogy nem tud elaludni vagy idő előtt felébred.

Mit tehetünk, hogy javítsuk az alvásminőségünket?

Az étkezés jelentősége:

Könnyű étkezés: Az éhség is gátat szabhat a pihenésnek. Ez a probléma kiküszöbölhető, ha lefekvés előtt kb. 3 órával fogyasztjuk el a vacsoránkat. A nehéz ételek azonban megviselik a gyomrot, ezért vacsorára válasszon inkább könnyű salátát joghurtos öntettel. Kerülje a nagy, magas zsírtartalmú és fűszeres ételeket lefekvés előtt! Egy pár könnyű falat teljesen megengedett, ám a lefekvés előtti túlzott étkezés befolyásolhatja az éjszakai nyugodalmat. Kerülje a koffeinfogyasztást is, és ne igyon túl sokat elalvás előtt! Ezeken felül az alkoholfogyasztás sem tanácsos lefekvés előtt. Noha az alkohol álmossá tesz, befolyásolja az alvás mélyebb fázisát, és elalvás előtti fogyasztása gyakran éjszakai ébredéshez vezet.

Az esti időszak és az alvás rendje:

Ha valamilyen szokásrendszert alakítunk ki, akkor a test könnyebben alkalmazkodik az alvás rendjéhez.

 • Mozogjon rendszeresen, de 3-4 órával lefekvés előtt hagyja abba.
 • Relaxáljon alvás előtt. Vegyen meleg fürdőt, zuhanyozzon, hallgasson megnyugtató zenét, igyon koffeinmentes teát.
 • Minden este azonos időpontban feküdjön le, reggel pedig ugyanakkor keljen fel, akkor is, ha fáradtnak érzi magát.
 • Használjon alvómaszkot és füldugót, ha zavarja a zaj és a fény.

Ha nem tud aludni:

 • Képzelje el magát egy békés, kellemes helyzetben. Koncentráljon a részletekre és az érzésekre, melyek azon a helyen nyugtatóan hatnak.
 • Keljen fel és végezzen valamilyen csendes vagy unalmas tevékenységet addig, amíg el nem álmosodik
 • Este 6 óra után már ne igyon a mellékhelység sűrű látogatásának elkerüléséért.

Az alvóhely, matrac és párna megfelelő kiválasztása:

Az alvóhely és a napi tevékenységünk befolyásolhatja azt, ahogyan alszunk. A túl sok zaj, fény vagy mozgás a hálószobában nehezíti az alvást. Csendes, kényelmes helyet válasszunk alváshoz.

 • A tévét és a rádiót távolítsuk el abból a szobából, ahol alszunk.
 • A hálószoba legyen csendes, sötét és hűvös. A fény ellen használjunk függönyt vagy redőnyt.
 • Vegyük fontolóra valamilyen nyugtató zene vagy ún. fehérzaj gép alkalmazását a zaj kiszűrésére.
 • Nagyon fontos a megfelelő ágynemű és párna kiválasztása is, amely biztosítja a nyak és a fej természetes helyzetének a megtartását, így elősegíti a kényelmes és pihentető alvást nem csak magunknak, hanem gerincünknek is. Az alváskomfort fokozásához remek választás egy memóriahabos párna.

Számos terméket ajánlhatunk kínálatunkból talál erre a célra, mint például:

A párna mellett szintén kiemelt jelentőségő a matrac minősége is. Az alváskomfortunkhoz itt is nagy mértékben hozzájárulhat egy memóriahabos összetételű termék. A memóriahabos fedőmatrac segítségével egészséges és pihentető alvófelületté alakíthat bármilyen kemény és egyenletes fekvőfelületet (pl. kókuszmatrac, rugós matrac, kihúzható kanapé).

Memóriahabos párnák és matracok előnyei: biztosítják az ideális testhelyzetet alvás közben, csökkenti a forgolódás, éjszakai mocorgás gyakoriságát, ezáltal javítja az alvás minőségét és megelőzi a gerinc túlterhelését, a túlzott izomfeszülést.

TIPP HORKOLÁS ELLEN:

Sokak számára a horkolás lehetetleníti el saját vagy partnerük nyugodt alvását. Ennek orvoslására azonban szerencsére már elérhető számos megoldás is, melyek egyik jól bevált módja a horkolásgátló párna, amely memóriahab anyagból készült és a fejet és a nyakat (gégefőt) olyan pozícióban tartja alvás közben, amely elősegíti a szabad levegőáramlást. A párna külső szélein magasított kialakítás biztosítja, hogy alvási pozíciótól függetlenül a fej egy síkban helyezkedjen el a gerincoszloppal. Csökkenti a horkolás esélyét, javítja az alvás minőségét és hatékonyan támasztja meg a fejet, nyakat, vállakat és a hát felső részét. A párna kétoldalú masszázsfelülete javítja a párna szellőzését. Ideális hanyatt- és oldalfekvőknek egyaránt.

TIPP REFLUXBAN SZENVEDŐKNEK:

A gyomorsavtúltengés, illetve a nyelőcső záródási problémák és a reflux szintén megnehezítheti az éjszakai nyugodt alvást, rontja a pihenésünk minőségét. Azok számára, akik ilyen problémákkal küzdenek ideális megoldást jelenthet egy ún. reflux párna. A párna speciális ék formájának köszönhetően 20°-os szögben megemeli a felső testet, ezért rendszeres használata képes meggátolni, hogy a savas gyomornedv visszaáramoljon a nyelőcsőbe. Az ideális dőlésszög kényelmes a különféle alvási pozíciókban. A párna három funkciós, a napközbeni pihenéshez deréktámaszként, lábtámaszként is használható. Igazi segítséget jelenthet a refluxban szenvedőknek, jelentős mértékben csökkentheti az alvás közben tapasztalt kellemetlen tüneteket, így biztosítva a megfelelő minőségű alvást. (Gyermek változatban is kapható!)

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.