Kiszállítás készletről akár 24-48 órán belül!
25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Mintaboltjainkban kipróbálhatja termékeinket!
Kosaram
Gyors kiszállítás készletről - akár 24 órán belül!

Termékeinket mintaboltjainkban ki is próbálhatja!

Blog

Az ultrahang alkalmazásának spektrumai: gyógyászat, arc -és testkezelések

Az ultrahang alkalmazása a gyógyászatban és kozmetikai/terápiás céllal

Az ultrahanggal számos területen találkozhatunk. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gyógyászatban és a kozmetikai céllal történő felhasználása is mára széles körben elterjedt. Azonban kevesen vannak tisztában az ultrahangos technológia mögött álló hatásmechanizmussal és a felhasználási lehetőségek széles spektrumával, mind szépészeti, mind terápiás megközelítésből, amelyet alábbi cikkünkben részletesen bemutatunk.

Az ultrahang a hallható hang felső határa (azaz 20 kHz) fölött lévő rezgések gyűjtőneve, amelynek mértékegysége a Hertz (Hz). Az orvostudományban a 70-es években kezdett elterjedni és elsősorban vizsgálati módszerként alkalmazzák. Alapja, hogy az emberi szervezet szövetei jól vezetik az ultrahangot, azonban az egyes szervek vezetőképessége különböző. Ha az ultrahang elér egy szervet, akkor egy része visszaverődik, másik része továbbhalad. A vizsgálófej piezoelektromos kristályokat tartalmaz, és ezek segítségével ultrahanghullámokat állít elő, valamint képes a szövetek felületéről visszavert hullámok felvételére is.

A kozmetikai és terápiás céllal használt ultrahangos készülékek hatásmechanizmusa eltér ettől, mivel ebben az esetben indirekt módon nem a visszavert hullámok rögzítése a cél, hanem az általuk generált rezgések és hőhatás eredményeinek felhasználása, továbbá az ultrahangos hatóanyag bevitel jótékony hatásainak kiaknázása. A hanghullámokat úgy hozzák létre, hogy a kezelőfejben lévő membrán az áram hatására rezegni kezd. A hanghullámok mélyen behatolnak a kötőszövet alsó rétegeibe, ahol hőt gerjesztenek, melynek eredményeként az erek kitágulnak, és a célterületre irányítják a véráramot. Az eljárás segítségével a vízben és a zsírban oldódó nagyobb molekulájú hatóanyagokat is be tudjuk juttatni a bőrbe. A szövetekre is kedvező hatással van mikromasszázs és az izmok ellazítása révén. Az ultrahang kezelés során javulhat a kollagén képződés és a bőr regenerációjának mértéke, gyorsulhat a mikrocirkuláció, javulhatnak a sejtek életfunkciói, valamint a hatóanyagok felszívódása is.

Az ultrahang három féle hatást vált ki a szövetekben:

 1. Elnyelés miatti hőhatást: Az ultrahang hőhatása miatt a kezelt szövet hőmérséklete emelkedik. A hőhatás főleg ott intenzív, ahol a hanghullámok sűrű anyagba, vagy határfelületekbe ütköznek. Az ultrahang elnyelődési mértéke befolyásolja, hogy a különböző szövetekben mekkora hő keletkezik, ennek mértéke pedig a zsírszövetekben a legnagyobb.
 2. Mechanikus, mikromasszázs hatást: Az ultrahangnak kitett részek rezegni kezdenek, ezt nevezzük az ultrahang masszírozó hatásának.
 3. A biológiai hatás az előző kettő eredménye: a fiziológiai-kémiai reakcióknak köszönhetően (pl. erek kitágulása - az értágító hatás) fokozza az anyagcserét, javítja a nyirokkeringést, lazítja a szöveteket, izmokat és görcsoldó hatása is van.

De vajon miben térnek el egyes készülékek felhasználási területei és hogyan lehet őket a leghatékonyabban alkalmazni?

Az ultrahangos terápiás vagy kozmetikai készülékek legfontosabb paraméterei:

 • készülék frekvenciája (1 MHz vagy 3 MHz)
 • készülék intenzitási foka
 • készülék működési módjai (csak folyamatos, vagy pulzáló/szakaszos mód is)

A készülék frekvenciája

Az ultrahangos készülékek a frekvenciaszámtól függően alkalmazhatók különböző területeken és ez határozza meg sok esetben azt is, milyen céllal és eredménnyel működik az adott ultrahangos készülék. Tehát, hogy az elsősorban felszíni kezelésre javasolt, vagy a mélyebb rétegeket célozza, kozmetikai vagy terápiás céllal is alkalmazható-e.

2 típusú, 1 MHz-s és 3 MHz-s frekvenciájú otthoni használatra alkalmas, kozmetikai/terápiás ultrahangos masszázskészülék típust ismerünk. Ezek között a legfőbb különbség, hogy amíg a 3 MHz-s frekvenciájú készüléket elsősorban kozmetikai célra használják, mivel az nem hatol annyira mélyre az adott szövetekbe (0,8-1,6 cm-ig), addig az 1 MHz-es frekvenciával rendelkező eszközök a kozmetológiai funkción felül még mozgásszervi panaszokra, izmok, ízületek, szalagok kezelésére is alkalmasak lehetnek.

Ennek megfelelően bizonyos 3 MHz-s készülékek (ahogyan a Vivamax mélymasszázskészülék is ide tartozik) az alábbi problémák kezelésében is kifejthetik hatásukat:

 • ízületi gyulladás,bursitis (nyáktömlőgyulladás),
 • befagyott váll szindróma, teniszkönyök,
 • íngyulladás, zúzódások, duzzanatok
 • izomfeszülés, térdhajlító izom feszülése
 • cellulitis és lassú keringés
 • egyéb sportsérülések

A készülékek intenzitási foka

A készülékek intenzitásának mértékegysége a W/cm2, amely a négyzetcentiméternyi területegységre eső teljesítmény nagyságát határozza meg Wattban kifejezve. Az intenzitás nagysága hatással lehet arra, hogy a sugarak milyen mélyen hatolnak be a bőrfelszín alá, illetve a hőhatás növelésére is.

Az intenzitás mértékegységéből következik, hogy egy kisebb ultrahangfej és egy kisebb kezelési terület kisebb keresztmetszeti területet eredményez (cm2), így nagyobb intenzitást jelent, mivel több Watt teljesítmény jut egy cm2-re.

Amikor az intenzitást beállítjuk, figyelembe kell venni a készülék frekvenciáját, mivel az ultrahang által kifejtett hőhatást nagyban befolyásolja adott intenzitáson a frekvencia nagysága. Így pl. arckezelésekhez alacsonyabb intenzitási fokozat és hőhatás javasolt, míg mélyebb szövetek kezeléséhez magasabb intenzitás és hőhatás az optimális választás. A 3MHz-es készülékek használata esetén nagyobb hőváltozások figyelhetők meg.

A működési módok jelentősége (termikus vagy nem termikus hatás)

A működési módok szorosan kapcsolódnak a hőhatáshoz. Amíg a folyamatos mód egy konstans, szünet nélküli hőátadást eredményez, addig a pulzáló vagy szakaszos mód esetében a termikus hatás kevésbé intenzív. A kezelés megkezdése előtt tehát el kell döntenünk, hogy a készülék termikus vagy nem termikus hatását szeretnénk igénybe venni.

Az ultrahangos hőhatás az ultrahangos frekvenciától és az intenzitástól függ. Az ultrahangot hosszabb ideig és magasabb intenzitással kell alkalmaznia 1MHz-s frekvencián (ezen a frekvencián a sugarak mélyebben hatolnak a szövetekbe), hogy elérje ugyanazt a hőhatást, amelyet 3 MHz-es frekvencián kap.

Amennyiben a termikus hatásokra lenne szükségünk, a folyamatos mód használata javasolt magasabb intenzitással, mivel így az ultrahang a hőhatás folytonossága révén felmelegíti a kötőszövetet. A mikromasszázs hőmérsékletének emelkedésével megnő a sejtmembránok áteresztőképessége, serkenti a keringést, javítja az anyagcserét, enyhítheti az izomfeszülést és izomfájdalmat, továbbá fokozott rugalmassághoz és a szövetek gyorsabb regenerálódásához vezethet.

A nem-termikus hatások alacsonyabb energiaszinten és pulzáló módban érhetők el, ezek célja a sejt „felfelé” történő regulációja. A nem-termikus ultrahangot gyakran alkalmazzák a szövetgyógyulás felgyorsítására, akkut sérülések gyógyítására.

Hasznos tippek az ultrahangos terápiás/kozmetikai készülékek használatához:

 1. Ne használja a készüléket megfelelő kontaktanyag felvitele nélkül. Kontaktanyag használata nélkül – a készülék sokat veszít hatásfokából és a masszírozó fej is kellemetlenül túlmelegedhet.
 2. A készülék megfelelő működésének teszteléséhez alkalmazza a vízcsepp-próbát: a kezelőfelületre (vízszintesen tartva) csepegtessen 1 csepp vizet. Ha a vízcsepp rezeg (az ultrahang rezegteti), akkor a készülék megfelelően működik, azaz működik az ultragang kibocsájtás.
 3. A krémek alkalmazása nagyban megkönnyíti a készülék használatát. Ehhez hagyományos test- és arcápoló krém is tökéletesen megfelel, azonban léteznek speciálisan erre a célra kifejlesztett termékek is, amelyek tovább növelhetik a készülék hatékonyságát.
 4. Az arc rugalmasságának, üdeségének visszanyeréséhez és az arcbőr regenerációjához az alábbi hatóanyagok bevitelének bőrbe történő még hatékonyabb bejuttatásában nyújthat segítséget egy ultrahangos mélymasszázs készülék:
 • Antioxidánsok
 • Sejtszinten működő, anti-aging hatóanyagok, amelyek egészségesebb bőrműködésre bírják a sejteket, pl. ratinal, HPR, karnitin
 • Bőrnyugtató hatóanyagok, pl. panthenol, allantoin, aloe vera
 • Bőrazonos hatóanyagok, pl. aminosavak, hialuronsav
 • A masszázst/kezelést végezheti fel-le, illetve körkörös mozdulatokkal is.
 • Arckezelés során mindig ügyeljen arra, hogy bőrét az eljárás megkezdése előtt megfelelően tisztítsa le, akár vízzel vagy arctisztító folyadék segítségével.

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.