Kiszállítás készletről akár 24-48 órán belül!
25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Mintaboltjainkban kipróbálhatja termékeinket!
Kosaram
Gyors kiszállítás készletről - akár 24 órán belül!

Termékeinket mintaboltjainkban ki is próbálhatja!

Blog

Fussunk gondtalanul, nyújtsunk nyugodtan!

Miért érdemes futni?

A futás az egyik legkedveltebb mozgásforma, amelynek számos előnyét ismerjük. Sokan azért választják, mert meg szeretnének szabadulni súlyfeleslegüktől, amelyhez a futás kiváló alapot nyújt, ezen felül pedig az egész szervezetre pozitív hatást gyakorol, átalakítja a test izomzatát, erősíti az immunrendszert, nem is beszélve a pszichés előnyökről.

Már önmagában az fantasztikus érzés, ha vesszük a fáradtságot, felvesszük futócipőnket és eredménytől függetlenül nekiindulunk a kitűzött távnak. Az aerob típusú gyakorlat hatására dopamin, endorfin és szerotonin nevű hormonok stimulálják a központi idegrendszerünket, ami euforikus érzést hoz létre, és ennek a gyönyörérzésnek az intenzitása motivál majd arra, hogy újra és újra felvegyük a futócipőt. A futás természetes nyugtató, ami kedvező hatást gyakorol az idegrendszer működésére, és jó ellenszere a civilizációs ártalmaknak.

Az elhatározás már megszületett, mégsem tudjuk, hogyan vágjunk bele?

Először is találjuk meg, hogy mi az, ami motivál! Van, akit egy jól összeállított zenei válogatás telis-tele jobbnál jobb motivációs zenékkel, van, akit egy kényelmes futócipő vagy egy kis napindító/záró kikapcsolódás ragad magával, de akadnak olyanok is, akiket egy csapathoz való tartozás és a közös mozgás ösztönöz. Már egyre több futó csoport tart rendszeres (többnyire szabadtéri) edzéseket, így ez sem lehet akadály!

Mire figyeljünk, mielőtt futni indulunk?

Ruházat: válasszunk direkt a futáshoz, sporthoz kifejlesztett, jól szellőző, hamar száradó anyagból készült futónadrágot és felsőt! A lényeg, hogy az anyag kényelmes és bőrbarát legyen, a nadrág pedig lehetőleg testhezálló, hogy megakadályozza a kidörzsölődést!

Cipő: egy jó futócipő aranyat ér, mert növelheti a teljesítményt, de le is ronthatja, ha nem a megfelelő cipőben futunk, illetve sérüléshez is vezethet. Válasszunk kényelmes, jól szellőző fazont, amely engedi a lábat lélegezni, ugyanakkor ergonómiai kialakítására is megfelelő: nagyon fontos, hogy kellően tartsa a bokát, és ütéscsillapítóval is el legyen látva, amely segít a talp talajba csapódásának mértékét eloszlatni és csökkenteni. A kényelem növeléséhez nagyban hozzájárulhat egy sporttalpbetét is, amely a cipő élettartamának növelésében is segíthet.

Bemelegítés: ügyeljünk arra, hogy sosem maradjon el. Számos bemelegítő gyakorlat közül választhatunk, amely mobilizálja a futás során leginkább igénybe vett területeket: a csípőt, térdet, bokát és a törzsizmokat.

Mire figyeljünk, miután befejeztük az edzést?

  • Folyadékpótlás: a futás befejeztével 3 dl lehetőleg édes folyadék elfogyasztását javasolják, lehetőleg azonnal, de mindenképpen fél órán belül. Erre a regenerálódás gyors beindítása miatt van szükség. Kerüljük a koffein tartalmú italokat, mert ezek gátolják a regenerálódást (a koffein a zsírbontást erősíti, holott ilyenkor a szervezetnek a bevitt szénhidrátból kellene pótolnia az elvesztett glikogén szintet) és ezáltal sokkal később éri el a szervezet a korábbi feltöltődési állapotot. Ha sóhiányunk van, nem hasznos csak vizet és édes üdítőket inni, mert ezek tovább hígítják a vér sótartalmát, ami végső soron még eszméletvesztéhez is vezethet. Ilyenkor egy sós leves a legjobb folyadékpótlás.
  • Nyújtás: megfelelő levezetés és nyújtás sarkalatos pontja a rendszeresen fenntartható testmozgásnak. Mivel az egyenletes ritmus túlterheléshez vezethet, a legegyszerűbb megelőzési mód, amit könnyen elsajátíthatunk, az az SMR henger használata. Az SMR masszázs megszüntetheti a kötőszövetben, az izompólyákban összegyűlt feszültségeket. A gyakorlatok során lassú, egyszerű mozdulatokat végezve beindíthatod a test regeneráló és öngyógyító folyamatait, ami fájdalomcsillapító és méregtelenítőhatású egyaránt. SMR- és fascia tréner szakértőnk által összeállított cikkünkben segítséget nyújtunk a megfelelő henger kiválasztásához, illetve készítettünk egy speciális SMR gyakorlatsort is, amely kiváló alapot nyújthat a futást követő regenerációhoz. A mechanikus ingerek, az idegrendszeri hatások és az anyagcsere javulása egyaránt növeli a test-tudatot, ami a sportolóknak elengedhetetlen. Ha pedig még a nyújtás és az SMR hengerezés után is izomfájdalmak gyötörnek, további segítséget nyújthatnak a speciálisan izom- és ízületi fájdalmakra kialakított krémek.

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.