Kiszállítás készletről akár 24-48 órán belül!
15 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Mintaboltjainkban kipróbálhatja termékeinket!
Kosaram
15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás akár 24-48 órán belül!

Termékeinket mintaboltjainkban ki is próbálhatja!

Blog

Hitek és tévhitek a koronavírusról

Szinte nem lehet olyan médiumot találni, ahol ne foglalkoztak volna már a témával akár mélyebben, akár érintőlegesen. A nagy információtömegből igazán nehéz kiszűrni, hogy melyek a téves és melyek a valódi tények, így igyekeztünk posztunkban összegyűjteni néhány olyan érdekességet és annak cáfolatát, amelyről hivatalos WHO (azaz Egészségügyi Világszervezet) állásfoglalás is született, ebből kifolyólag úgy gondoljuk, hogy kellően hiteles forrásként szolgálhatnak.

A számos közbeszédben forgó – azonban hibás - információ egyike szerint a sóoldatos orrmosás segíthet megelőzni a vírust, de olyat is hallhattunk már, mely szerint nem szabad átvenni a Kínából érkezett csomagokat.

Az alábbi néhány pontban kigyűjtöttük a legelterjedtebb tévhiteket és azok cáfolatát:

Tévhit 1. A szájvízzel történő gargalizálás segít megelőzni a vírus terjedését

Cáfolat: Néhány szájvíz valóban megsemmisíti a szájban található baktériumokat egy részét egy kis időre, de nem véd a vírus terjedése ellen

Tévhit 2. A fokhagyma fogyasztásával megelőzhetjük a korona vírusos fertőzést

Cáfolat: A fokhagymának valóban van bizonyos fertőtlenítő hatása, azonban semmilyen tudományos bizonyíték nem igazolja, hogy ez csökkentené a korona vírusos megbetegedések arányát

Tévhit 3. A koronavírust állatok is terjeszthetik

Cáfolat: Semmilyen tudományos bizonyíték nem igazolja, hogy állatok is elkaphatják és így tovább terjeszthetik a vírust

Tévhit 4. A Kínából érkezett csomagok és egyéb küldemények veszélyt jelenthetnek.

Cáfolat: Nem kell aggódni amiatt, hogy az efféle küldeményeken tovább terjed a vírus, azonban a vírus megjelenésével Európában már elővigyázatosabbnak kell lenni, mivel az különböző felületeken eltérő ideig is életképes, így javasoljuk, hogy amennyiben olyan területről érkezett csomagja, ahol fertőzés állhat fenn, fertőtlenítse a küldeményt és mosson alaposan kezet szappannal.

Tévhit 5. A tüdőgyulladás elleni oltás védelmet nyújt a koronavírus ellen is

Cáfolat: A kutatók még dolgoznak a megfelelő védőoltás kifejlesztésén, azonban a tüdőgyulladás elleni oltás nem nyújt védelmet a koronavírus ellen.

A WHO az alábbi tanácsokat fogalmazta meg a vírus elkerülése érdekében:

  • Mosson gyakrabban kezet- lehetőleg alkohol bázisú fertőtlenítővel.
  • Tartson megfelelő távolságot (1 méter) azoktól, akik köhögnek vagy tüsszögnek. Amennyiben túl közel áll fertőzött személyhez, könnyebben belélegezheti a vírust is tartalmazó cseppecskéket.
  • Kerülje a zárt tereket, ahol sok ember tartózkodik
  • Kövesse a fejleményeket egészségügyi szolgáltatóján keresztül, figyelje a hivatalos állásfoglalásokat és cikkeket és kerülje a feleslegesen pánikkeltő oldalakat és álhír terjesztő cikkeket.

Vivamax tippek, hogy megóvjuk egészségünket:

  • A vírus terjedéstől függetlenül, de ilyen időszakokban kiemelten fontos a rendszeres testmozgás és immunrendszer erősítése, amelyhez szükséges a vitaminok folyamatos pótlása, főleg a tél végéhez közeledvén, továbbá a változatos táplálkozás is. Szervezetük ellenálló képességének megerősítésével kellően ellenállók lehetünk a kórokozóknak és közérzetünk, teherbírásunk is pozitív irányba mozdul.
  • mind a légúti megbetegedések, mind az allergének, pollenek kiszűrésében és a levegőminőség javításában is kiemelt szerepe van légtisztítóknak, sóterápiás készülékeknek, amelyeket kiválóan kiegészítenek egyes fertőtlenítő hatású illóolajok, amelyek kellemes hangulatot is varázsolnak otthonunkba és szintén fontos szerepet játszanak a megelőzésben.

Ezen felül az Világszervezet napi rendszerességgel közöl frissített beszámolót a vírus által érintett területekről, a fertőzöttek arányáról, illetve utazási és egyéb hasznos információkat is megfogalmaz: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

Mindenesetre érdekes adatként szolgál, hogy a jelenlegi koronavírus halálozási aránya 2%-ot mutat, míg az évekkel ezelőtt azonosított, szintén koronavírus kategóriába tartozó SARS vagy MERS vírusoké 9,6%, illetve 34% volt. Ezen adatoktól függetlenül természetesen figyeljünk a megfelelő higiéniára és kövessük figyelemmel a hivatalos forrásokat, de ne feledkezzünk meg arról, hogy sok hír vagy cikk esetében csupán olvasottságnövelésről is szó lehet.

Forrás:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

https://www.dw.com/en/myths-vs-facts-how-true-is-coronavirus-information-on-the-web/g-52524871

https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-death-rate/#comparison

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
20
2020.08.15. 21:11:31
Ez már tetszik neked
20
20
2020.08.15. 21:11:30
Ez már tetszik neked
20