Kiszállítás készletről akár 24-48 órán belül!
25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Mintaboltjainkban kipróbálhatja termékeinket!
Kosaram
Gyors kiszállítás készletről - akár 24 órán belül!

Termékeinket mintaboltjainkban ki is próbálhatja!

Blog

KISOKOS: A „helyes” ülés praktikái

Sokan nem is gondolnánk, hogy a megfelelő ülést is tanulni, gyakorolni kell. Persze, nem a szó szoros értelmében, azonban számos tényezőre érdemes figyelmet fordítani és tudatosítani magunkban.

Mire érdemes odafigyelni ahhoz, hogy derekunknak, gerincüknek a legoptimálisabb tartást biztosítsuk?

Az egyik alapvető tényező, hogy meghatározott időnként, többnyire óránként javasolt felállni az íróasztalunktól és átmozgatni a végtagjainkat, mindezt egy kis fejkörzéssel és levegőzéssel kiegészítve. Azonban, nem minden munkakör teszi lehetővé a leírtakat, illetve mi magunk is hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni, így akár több órán keresztül is az asztalunk mellett görnyedhetünk, amelynek mind rövid, mind hosszú távon számos káros hatása lehet, többek között:

  • Gyenge, erőtlen alsóvégtagok
  • Merev, feszülő nyak és vállak
  • Depresszió, idegesség
  • Feszülés csípő tájékon
  • Hátfájdalom
  • Súlynövekedés

Amennyiben a fenti tünetek valamelyikét már a saját bőrünkön is tapasztaljuk, sokat segíthet a kiküszöbölésükben és az újabb problémák megelőzésében, ha megtanuljuk, hogyan üljünk helyesen.

 

Alakítsuk ki megfelelően a munkaállomásunkat!

Természetesen kiemelt jelentőségű már önmagában már az is, hogy milyen típusú széken ülünk- bár kevésbé komfortos irodai székeket is egy szempillantás alatt hát- és gerincbaráttá varázsolhatunk egy jól kiválasztott, memóriahabos ülőpárnával- nagyon fontos a munkaállomás elrendezése is. Mielőtt munkához látnánk, gondoljuk át következő kérdéseket:

  • Egy vonalban van a szem a monitor azon pontjával, amelyre a legtöbbet fókuszálunk?
  • Karnyújtásnyi távolságon belül, elérhető távolságra vannak a dolgok, amelyekre a leggyakrabban szükségünk van?
  • A klaviatúra úgy van pozícionálva, hogy az a legnagyobb kényelmet biztosítsa a vállaknak, csuklónak, nyaknak?

Ha némileg bizonytalanok vagyunk abban, hogy megfelelően van-e kialakítva munkakörnyezetünk, ezzel a hasznos kis alkalmazással könnyedén kiszámolhatjuk az optimális asztal és székmagasságot: Ergonómiai asztal és székmagasságkalkulátor

 

Figyeljünk a testtartásra!

A munkaállomás megfelelő beállításain felül a testrészek, pontosabban azok tartására szükséges odafigyelni.

Hát

A hát pozícióját nagyban befolyásolja a megfelelő szék kiválasztása. Fontos, hogy a felső háti szakaszt egyenes tartsuk, ne dőljünk túlságon előre és az sem szerencsés, ha szinte fekszünk a székünkben, az alsó szakasz pedig a szék ívének megfelelően alátámasztást nyerjen. Amennyiben ez utóbbit a szék kialakítása nem teszi lehetővé, ellensúlyozzuk egy megfelelően kiválasztott deréktámasszal- vagy párnával. Ezzel sokat tehetünk az esetleges hátfájdalom és akár a gerincsérv kialakulása ellen is.

Karok 

Amennyiben karjaink túlzottan előre vannak feszítve vagy nyújtva, az a hát felső szakaszát gyengítheti, amely előbb-utóbb váll és hátfájdalmat okozhat. Ez megelőzhető, ha karjainkat 90 fokos szögben hajlítva tartjuk, egy kényelmes, pihentető pozícióban. Kapóra jöhet, ha a széknek van karfája is.

Láb és talpak

 A talpaink pihenjenek egyenesen, egymás mellett a padlón. Próbáljunk ügyelni arra, hogy ne keresztezzük a lábainkat, mivel az lassítja a véráramlást a szervezetünkben. Itt is optimális lehet a 90 fokos szög a combok és az alsó lábszár tekintetében, amelyet akár lábtámasz beszerzésével is elősegíthetünk.

Bizonyára első olvasatra túl sok tényezőnek tűnik, amire oda kellene figyelnünk, de nem felejtsük el, hogy hosszútávon könnyedén rögzülnek, megszokottá válnak és nagyon sok kellemetlenségtől megkímélnek!

Forrás:

work-fit.com/blog/how-to-sit-properly-at-your-desk
saanichphysio.com/2013/12/23/how-to-properly-sit-at-a-computer-to-prevent-back-and-neck-pain/

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Timi
2021.03.05. 15:04:03
Ez már tetszik neked
Nagyon hasznos cikk! Köszi :)