Kiszállítás készletről akár 24-48 órán belül!
25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Mintaboltjainkban kipróbálhatja termékeinket!
Kosaram
Gyors kiszállítás készletről - akár 24 órán belül!

Termékeinket mintaboltjainkban ki is próbálhatja!

Blog

KISOKOS: Bemutatkoznak a non-kontakt lázmérők

Non-kontakt lázmérők: Mire figyeljünk az érintésmentes technológia alkalmazásánál?

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az érintésmentes lázmérők, elsősorban a mérési technológia miatt, amely során a mérőkészülék nem érintkezik közvetlenül a beteg bőrfelületével, nem jön létre fizikai kontaktus. A testünk infravörös sugarait érzékelő lázmérő előnye, hogy gyorsan és egyszerűen, egy gombnyomással mér, akár többféle mérési módra használható, higiénikus és napi több száz mérésre is alkalmas. Ideális kisgyermekek számára, akiknek így akár alvás közben is megmérhetjük a lázát.

Sok esetben azonban a felhasználók nincsenek tisztában azzal, hogy a fenti technológia miben más, mint a többi mérési módszer. A legfontosabb tényező, hogy a készülék nem a bőrfelszín hőmérsékletét méri, hanem a bőr alá hatol és a test által kibocsátott infravörös sugarakat érzékeli, majd felfogja ezeket a sugarakat és hőmérséklet értékre váltja át. Hátránya, hogy éppen ebből kifolyólag túlságosan érzékeny lehet.

A fentiekből következik, hogy a mérési eredmény pontosságát befolyásolhatja többek között:

 • A verejtékező homlok, vagy a homlokot eltakaró haj, sapka, illetve sál;
 • Ha a lázmérőt erős elektromágneses mezőben, például zsinór nélküli telefon vagy mobiltelefon közelében használjuk;
 • Számos egyéb, külső tényező, pl.: életkor, nem, bőrtípus, bőrvastagság;
 • A napszak, amikor a lázat mérjük (a legalacsonyabb a kora reggeli órákban, a legmagasabb késő délután és kora este).

Hogyan érhetjük el, hogy a non-kontakt lázmérővel történő mérés során a legpontosabb értéket kapjuk?

 • Ügyeljünk az optimális távolságra a mérés során: a készülék pontossága általában jónak mondható, ha az eltérés 0,2 ° C körül van. Ugyanakkor be kell tartani a helyes mérési eljárást és az optimális távolságot (készülékenként eltérhet, amelyet általában a használati utasítás tartalmaz). Az eredményeket befolyásolhatják a helyiség levegő hőmérsékletének jelentős ingadozásai is.
 • Tartsuk tisztán az érzékelőt, különben az eredmények torzulhatnak.
 • Ne végezzünk mérést nedves bőrön, sminkkel vagy sérült, gyulladt vagy irritált területeken.
 • A fülben végzett méréseknél a fülviasz vagy akár a gyulladás a mért eredmények torzulását okozhatják.
 • A mérés során vegyük figyelembe a használati utasításban található figyelmeztetéseket és a lázméréshez kapcsolódó értékeket tartalmazó táblázat paramétereit.
 • Ne mérjük meg a hőmérsékletet közvetlenül fizikai megterhelés után, mert az eredmény torzulhat.

Mennyire megbízható az non-kontakt technológia?

Az érintésmentes technológia számos előnye mellett nem annyira pontos, mint az egyéb mérési módszerek. Előfordulhat, hogy ha csak fél centivel arrébb helyezzük a lázmérőt, máris eltérő eredményt kapunk, így például homlokon és a halánték felé haladva is különböző értékeket mutathat a készülék. Éppen ezért elsősorban diagnosztizálásra javasoljuk, ha pedig úgy érezzük, hogy komoly gond van és nagyon fontos a minél pontosabb eredmény, érdemes hagyományos (digitális lázmérő, analóg higanymentes lázmérő) lázmérési módszerekkel megerősíteni a non-kontakt technológiával mért értéket.

TIPP: Javasoljuk, hogy az érintésmentes készülék mellett egy hagyományos készüléket is tartson otthon!

Milyen non-kontakt készülékeket ismerünk?

Fülhőmérő

A fülhőmérők működési elve az infravörös sugárzás érzékelésén alapul. A fülben lévő dobhártya nagyon dús érhálózattal rendelkezik és infravörös sugárzást bocsát ki. A fülhőmérő fülbe helyezett vége alkalmas az infravörös sugárzás észlelésére és annak komponenseinek arányából következtet a testhőmérsékletre. A mérés során a készülék infravörös sugárzás detektálására alkalmas, vékony, hengeres részét a hallójáratba kell bevezetni és megfelelő pozícióban ott tartani.

 • Alkalmazási terület: Fülben történő mérésre
 • Előny: Gyors mérést biztosít, a készülék digitális kijelzőjén rövid mérési idő után olvasható le a mért hőmérséklet és az értékek a készülékek típusától függően a memóriában elraktározhatók. Megfelelő technikával nagyon pontos mérésre nyílik lehetőség.
 • Hátrány: Hat hónaposnál fiatalabb csecsemőknél a hallójárat túl szűk a fülhőmérővel való méréshez, idősebb korban pedig a fülben felhalmozódott nagyobb mennyiségű fülzsír akadályozhatja a pontos mérést.

Homloklázmérő

Napjainkban az egyik legnépszerűbb eszköz a non-kontakt, azaz érintésmentes kategóriához tartozó homloklázmérő, amely a fülhőmérőkhöz hasonlóan - a test által kibocsájtott infravörös sugarakat detektálja. Az elemmel működő homloklázmérők digitális kijelzőn mutatják a mért hőmérsékletet; amik akár a készülékek memóriájában is elraktározhatók.

 • Alkalmazási terület: Homlokon történő lázméréshez
 • Előny: Könnyű és gyors mérés, akár alvó alanyon is. Általában rendelkeznek memóriával, ami a korábbi mérési eredményeket tárolja és hangjelzéssel jelzik a mérés befejeztét.
 • Hátrány: Számolnunk kell néhány olyan tényezővel, amelyek befolyásolhatják a mérési eredményt. Ilyen mérést torzító tényező lehet a bőr típusa, az izzadság, a bőr ereinek tágultsága, a külső levegő hőmérséklet ingadozása. Illetve különböző mérési pontokon eltérő mérési értékek születhetnek.

Fül-és homloklázmérő

Az előbbi két készülék ötvözeteként elérhetők a szintén egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fül- és homloklázmérők, amelyek praktikus kialakításuknak és a non-kontakt technológia előnyeinek köszönhetően homlokon és fülben is használhatók. Esetükben a fülben történő mérést a külső hallójáratban végzik. Fontos, hogy a mérés csak akkor lesz pontos, ha elsajátítjuk a megfelelő technikát.

 • Alkalmazási terület: Homlokon és fülben történő lázméréshez
 • Előny: Könnyű és gyors mérés, akár alvó alanyon is. Általában rendelkeznek memóriával, ami a korábbi mérési eredményeket tárolja és hangjelzéssel jelzik a mérés befejeztét.
 • Hátrány: Számolnunk kell néhány olyan tényezővel, amelyek befolyásolhatják a mérési eredményt. Ilyen mérést torzító tényező lehet a bőr típusa, az izzadság, a bőr ereinek tágultsága, a külső levegő hőmérséklet ingadozása. Illetve különböző mérési pontokon eltérő mérési értékek születhetnek. Pontos méréshez szükséges elsajátítani a megfelelő technikát.

Tudtad? Néhány készülék esetében a non-kontakt mérési technológia óriási előnye, hogy segítségével nem csak testhőmérsékletet mérhetünk, de könnyedén megtudhatjuk akár a fürdővíz, bébiétel és levegő hőmérsékletét is, valamint gyermekünk lázát alvás/mozgás közben is megmérhetjük!

Használjunk bármilyen típusú lázmérőt, lényeges, hogy használat előtt tanulmányozzuk át az adott készülék használati utasítását.

A helyes lázmérés technikája non-kontakt készülékkel

Mivel a nem jól elvégzett lázmérés akár súlyos pontatlansághoz vezethet, ezért fontos tisztában lennünk azzal, hogy egyes mérési helyeken mire érdemes odafigyelnünk:

Lázmérés fülben

A fülben való lázméréshez csak és kizárólag az erre a célra szolgáló fülhőmérőt szabad használni, mivel egy más típusú lázmérő (pl. higanyos lázmérő, higanymentes lázmérő, digitális lázmérő) megsértheti a dobhártyát vagy a hallójáratot. A fülhőmérőt kiegyenesített hallójárat mellett kell használni, amelyhez kicsit hátrafelé kell húzni a fület. Használat előtt mindenképpen el kell olvasni a használati utasítást, mivel fontos gyakorlati utasításokat és tippeket kaphatunk. Érdemes lehet mindkét fülben megmérni a testhőmérsékletet és a két mért érték közül a magasabbat alapul venni. Továbbá javasolt szem előtt kell tartanunk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kommunikált referencia hőmérsékleteket is az emberi test különböző részeire:

Fül hőmérséklete

 35.8°C ~38°C

Hónalj hőmérséklete

 34.7°C ~37.3°C

Száj hőmérséklete

 35.5°C ~37.5°C

Végbél hőmérséklete

 36.6°C ~38°C

Az emberek többségénél a fülben mért hőmérséklet magasabb a szájban és végbélben mért értéknél.  Ahhoz, hogy helyesen értékeljük a mérést, meg kell ismernünk normál testhőmérsékletünket is.

Lázmérés homloknál

A homloknál való lázmérés pontossága nagyban függ a lázmérés módjától, éppen ezért használat előtt ebben az esetben is mindenképpen el kell olvasni a használati utasítást, amely sok kérdést tisztázhat és a kapott értékek számításánál is segítséget nyújtanak.

Gyakori hibát jelent:

 • Nem megfelelő távolságban tartott homlokhőmérő
 • Nem elég ideig tartott a mérés
 • Bekapcsolás után túl hamar elkezdett lázmérés

Csak ép bőrfelületen lehet mérni; nedves, izzadt, sérült esetleg gyulladt bőrön nem alkalmazható, mert a lázmérés ilyenkor torz eredményt hoz. 

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.