Kiszállítás készletről akár 24-48 órán belül!
25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Mintaboltjainkban kipróbálhatja termékeinket!
Kosaram
Gyors kiszállítás készletről - akár 24 órán belül!

Termékeinket mintaboltjainkban ki is próbálhatja!

Blog

KISOKOS: Hogyan öntsünk tiszta vizet a pohárba?

A folyadék (és nem csak a víz) fogyasztása lételemünk. Ez tény, mint ahogyan az is, hogy szervezetünk 60 százaléka víz, éppen ezért kiemelten fontos annak folyamatos pótlása. Jelentősége ellenére mégis olyan keveset tudunk a helyes folyadék fogyasztásról, azaz mikor, mennyit, mit és miből igyunk? Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb információkat a folyadékfogyasztásra vonatkozóan, ezzel is megpróbálunk hozzájárulni az egészséges életmód egyik - ha nem a legfontosabb- alappillérének kialakításához.

Mit igyunk?

Egy orvosok és szaktanácsadók által kiadott közlemény szerint a víz fogyasztása a legoptimálisabb az emberi test számára. Megvéd a dehidratációtól, segíti az emésztést és a vesekő kialakulásának megelőzését. És persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy nem tartalmaz kalóriát, tehát nem hizlal. Ha a csapvíz fogyasztásnál hiányérzetünk van, azonban nem akarjuk magunkat és családunkat havi szinten akár jelentősebb költségekbe verni ásványvíz vásárlással, kiváló megoldást jelenthet a környezetbarát és takarékos vízszűrő kancsók beszerzése is, amelyek hatékonyan javítják a víz állagát és ízét mind a hideg és forróitalok fogyasztásakor. Másik remek alternatívát a csapra szerelhető víztisztítók jelentenek, amelyek kapacitása egy szűrőbetéttel akár a 4000-6000 litert is elérheti. További előnyük, hogy a tisztított csapvíz akkor nyerhető, amikor szükség van rá, fontos azonban, hogy a hagyományos, csak aktív szenet tartalmazó víztisztítók szűrőbetét élettartama csak 4-5 hónap, amely az élettartam lejárta után koncentráltan visszaengedi a megkötött méreganyagokat a vízbe. Ha biztonságos terméket szeretnénk, akkor olyat válasszunk, amelyik valami fejlettebb összetevőt is alkalmaz a tisztításra és mind emellett legyen a szűrőbetétje ezüsttel kombinált, ami további védelmet biztosíthat.

Jó hírünk van azok számára is, akik szeretik a kávét. Néhány csésze fekete kávé (cukor és tejszín nélkül természetesen), kétes hírneve ellenére nem árt, sőt, egyes tanulmányok szerint segít a cukorbetegség és a májkárosodás kialakulásának megelőzésében és csökkenti a szív megbetegedésének esélyét is.  Szintén jó választás lehet a tea fogyasztása is, azonban ebben az esetben is érdemes odafigyelni az ízesítésre és minimalizálni a cukor hozzáadását. A tej fogyasztás valahol a lista középmezőnyében található, számos ásványianyag és vitamin – így a kálium, kalcium, D vitamin forrásaként, nem is beszélve arról, hogy egy bögre tej több fehérjét tartalmaz, mint egy méretesebb tyúktojás. Több tápanyag és kevesebb kalória bevitel céljából jól működhetnek az alacsonyabb zsírtartalmú tejek.

A közlemény szerint az egyik lehető legrosszabb választás, ha üdítőt fogyasztunk. Tápanyag tartalmuk szinte elenyésző vagy nincs, ellenben a cukortartalmukkal. Napi 1-2 pohár fogyasztása is hozzájárulhat a túlzott kalóriabevitelhez, ezáltal a testtömeg növekedéséhez, továbbá nagyobb eséllyel merülhetnek fel szívpanaszok, cukorbetegség vagy más egészségügyi gondok. Felcsillanhat a remény, hogy a cukros üdítők kiváltásának remek módja lehet azok diétás, édesítőszeres változata. Sajnos ez nem így működik. Ezek az édesítőszeres folyadékok szintén hozzájárulhatnak a cukorbetegségek kialakulásához, sőt, néhány kutató szerint még testtömeg növekedéshez is vezethetnek, mivel a mesterséges édesítők becsapják testünket, így az még több kalóriát kíván majd. Azonban első lépésnek jók lehetnek a cukrozott üdítőktől az egészségesebb italok felé vezető úton. A másik legrosszabb opciót az energiaitalok jelentik, mivel azon felül, hogy egy adagban 4-5 kávénak megfelelő koffein található, nagy mennyiségű cukrot/édesítőszerrel karöltve és kezdeti energialöket után szívritmuszavart, idegességet, alvás- és emésztési problémákat okozhat.

A mértékkel fogyasztható kategóriába tartozik a sör, a bor, továbbá a smoothiek és gyümölcslevek is. Ez utóbbi esetben a legjobb, ha 100%-os gyümölcslevet fogyasztunk, amely leginkább visszaadja a gyümölcsökben található vitaminokat, azonban a rostokat nem, így leginkább a cukortartalom kerül az előtérbe, mely hozzájárul ahhoz, hogy a gyümölcslevek fogyasztásával érdemi tápanyag helyett főleg kalóriát nyerünk.

Miből igyunk?

A legkézenfekvőbb és elérhető megoldás, ha otthonunkban vagy munkahelyünkön egyszerűen egy pohárba engedünk csapvizet és azt kortyoljuk el. Azonban sokunkban felmerült már az a kérdés, hogy biztonságos-e csapvizet fogyasztanunk, illetve a víz klórozása, amely a világ minden országában alkalmazott gyakorlat, káros-e szervezetünkre?

Előfordulhat, hogy egy nap alatt ér el a legutolsó fogyasztóhoz a vízműtelepről a víz. Ennyi idő alatt biztosítani kell azt, hogy káros folyamat ne játszódjon le. Ezt a klórral tudják legegyszerűbb módon megvalósítani, viszonylag kis mennyiséget, 0,3- 0,4 mg-nyit juttatnak a vízbe literenként. A csapvízben lévő klórszint az élő szervezeteknek semmiféle kárt nem okoz.

Sokkal károsabb azonban a felbontott palackból napok múltán kortyolgatni vagy napokig a kocsiban hagyott, felmelegedett ásványvizet fogyasztani, mivel a felbontott palack tele lehet baktériumokkal. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy ha az ásványvíz mellett döntünk, akkor időről időre változtassunk, hiszen egyes fajtáinak ásványianyag-összetétele eltérő.

Miért nem javasoljuk a műanyagpalackból való vízfogyasztást?

A legtöbb ásványvizes palackból - amelyet gyakran napokig vagy akár hónapokig kulacsként használunk - főleg nyáron, a hő hatására kioldódhatnak azok az anyagok, amelyek a vízbe kerülve nem feltétlenül veszélytelenek az egészségünkre nézve. Ezen palackokat legkönnyebb úgy azonosíthatjuk be, ha a műanyagok osztályozását tekintve megvizsgáljuk az adott terméket, amelyet a palackok aljára írt számokkal tehetünk meg legkönnyebben. Ha az ásványvizes üveges alján az 1-es számot találhatjuk, az nem kapta meg a biztonságos besorolást. Megoldást jelent az egyre népszerűbb, minden káros anyagtól mentes kulacsok használata, illetve az üvegből készült palackok is optimális megoldásnak számítanak.

Miért igyunk?

A sejtek és szerveink megfelelő működéséhez a szervezetnek vízre van szüksége. De nézzük meg pontosabban, hogy ez mit jelent:

 1. „Kenőanyag” az ízületeknek, mivel az ízületekben található porcok és a gerinc porckorongjainak is 80%-a víz.
 2. Segíti a megfelelő állagú és minőségő nyál és nyálka termelődését, amely a száj, orr és szem megfelelő működéséhez szükséges
 3. Oxigént szállít a testben
 4. Hozzájárul, hogy bőrünk egészségesebb, simább, hidratáltabb legyen
 5. A víz öleli körül, ezáltal védi agyunkat, egyéb érzékeny szervezinket
 6. Szabályozza a test hőmérsékletét és az emésztésünket is segíti
 7. Segíti a káros anyagok távozását a szervezetből, mégpedig az izzadási folyamaton, vagy éppen a salakanyagok kiürítésén keresztül.
 8. Hozzájárul a kiegyensúlyozott vérnyomáshoz, amennyiben azonban nem fogyasztunk elegendő folyadékot, az könnyen magas vérnyomáshoz vezethet.
 9. A légutak és a vesék megfelelő működéséhez is elengedhetetlen
 10. Számos- a szervezetnek fontos - ásványianyag és tápanyag szempontjából is jelentős, mivel ezek nagyrészt vízben oldódnak és a víz juttatja el őket a szervezet különböző pontjaiba.
 11. Hiányában csökken a teljesítőképesség
 12. Megfelelő mennyiségben fogyasztva segíti a fogyást és a másnaposságot is mérsékli

 

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.