Kiszállítás készletről akár 24-48 órán belül!
15 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Mintaboltjainkban kipróbálhatja termékeinket!
Kosaram
15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás akár 24-48 órán belül!

Termékeinket mintaboltjainkban ki is próbálhatja!

Blog

Lábdagadás - mozogj vele bátran!

Lábdagadás – mozogj vele bátran!

A lábdagadás sokunknak ismerős állapot a nyári melegben. Talán észre sem vesszük, csak amikor a munkából hazaérve levesszük a szandálunkat vagy a zokninkat, és a lábfejen, valamint a boka körül nyomot hagy cipőnk pántja vagy a zokni gumis szára.

A láb vizesedésének számos oka lehet:

 • A belső szerveink diszfunkciója, mozgatószervrendszeri problémák, de sérülés utáni is előfordul duzzanat lokálisan a környező szövetekben.
 • A szív-és érrendszeri betegségek, a vesék elégtelen működése vagy a máj funkcionális zavarai okán, de számos gyógyszer mellékhatásaként is jelentkezhetnek ödémás tünetek a lábon (vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok, szteroidok, fogamzásgátlók, hormonpótló gyógyszerek).
 • A vizesedés a menstruációt megelőző napokban és kismamáknál jellemzően a harmadik trimeszterben jelenik meg, valamint a szülést követően gyakori az arcon, a kézen.
 • Időskorban is jellemző a lábdagadás tünete a gyógyszerek mellékhatásaként, valamint a kevés mozgás eredményeképpen.
 • Ha munkánk során tevékenységeinket több órán át állva vagy ülve végezzünk, esetleg hosszabb utazáson veszünk részt, tehát hosszan tartó, statikus terhelésnek vagyunk kitéve, akkor észrevehetjük, hogy lábunk elnehezedik, ha mozgatni kezdjük, nehézkesen mozdul, az adott területen feszül a bőr.

Szervezetünk nyirokkeringése lelassul, a folyadék felgyülemlik a szövetekben és a bőrt, illetve a mélyebb kötőszövetes rétegekben a vénák falát feszíti: kellemetlen, feszítő, tompa fájdalmat érzékelünk a lábfej, boka területén. Ha nyomást gyakorolunk a bőrszövetre, akkor ott marad az ujjnyomunk, és előfordulhat lokálisan pirosság, kiütés, viszketés is.

Akár belső szerveink nem megfelelő működése, akár mozgásszervi defektus okozza a vizesedést, a nyirokfolyadék elfolyását segítő legjobb és leghatásosabb megoldás lábunk dinamikus átmozgatása, sérült vagy fekvő beteg esetén passzív mozgatása.

Lábfej, lábszár átmozgatását napi néhány percben többször is elvégezhetjük. Ehhez segítségünkre lehet több eszköz is, pl. Bosu-labda, gimnasztikai labda, tüskés egyensúlyozó tréner, dinamikus ülőpárna, SMR henger, stb.

Néhány keringést serkentő gyakorlat a lábfejnek, lábszárnak:

 • Széken vagy gimnasztikai labdán ülve talpak a talajon. Végezz páros és váltott sarokemeléseket! A talpakon való átgördüléssel ugyanezt a gyakorlatot saroktámasszal, a lábujjak megemelésével is elvégezheted páros, majd váltott lábbal!
 • Emeld el a lábfejedet a talajtól és végezz váltva spicc és pipa gyakorlatokat, melyek a lábszár izompólyáit is mozgásba hozzák!
 • Lábfej a levegőben és hajlítsd be a lábujjaidat, mintha a földről szeretnél felszedni valamit és nem szabadna leejtened! Ezt követően feszítsd vissza a lábujjakat, távolítsd egymástól őket! Ismételd a másik oldalon is! Próbáld az előláb hajlítását és feszítését a lábujjak tövétől indítani!
 • Emeld el az egyik lábadat és mozgasd át körkörösen a bokaízületet az óramutató járásával megegyező irányba, majd ellentétesen is 6-szor! Végezd el a másik lábfejjel is a körzéseket! Próbálj egyre nagyobb mozgáspályát bejárni!
 • Egyik lábadat emeld el a talajtól és végezz térdnyújtásokat, térdhajlításokat oldalanként 6-szor!
 • Lábszárad segítségével körözz a térdeddel, úgy, hogy a lábfejed lazán lógjon a levegőben, a mozgás a térdedből induljon! Ne felejtsd el a másik oldalra is elvégezni a térdkörzéseket!

Életmódbeli javaslatok, terápiás módszerek a nyirokrendszer jobb működéséhez:

 • A láb felpolcolása szív vonala fölé segíti a vénás vér visszaáramlását, tehermentesíti az érfalakat, így ha alkalmunk van megpihenni, emeljük a lábakat a magasba!
 • Bő, laza alsóruházatot válasszunk! A szűk nadrágok nemcsak a bőrlégzést akadályozzák, hanem a medencealap körüli szöveteknek is extra mechanikai ingert jelentenek.
 • Fogyasszunk elegendő folyadékot a nagy melegben!
 • Szervezetünk folyadékcseréjét fitoterápiás készítményekkel, gyógynövényekkel is serkenthetjük. Amennyiben gyógyszert szedsz, úgy vedd figyelembe a gyógynövény és gyógyszer hatóanyag-tartalmát, illetve azt, hogy fogyaszthatók-e egymást kiegészítve! Kérd hozzáértő szakember segítségét!

Kineziológiai tapasz (kinesiotape) ragasztással segíthetjük a pangó folyadék elvezetését akár belszervi, akár mozgásszervi okokra vezethető vissza a vizesedés. Sérülést követő ödéma esetén a gyógyulási folyamatra támogató hatással van a megfelelő technikával felhelyezett kineziológiai tapasz.

A kötőszövetes rendszer folyadékáramlását köpölyterápiával is javíthatjuk.

A SMR-hengerezés egyszerű és könnyen elsajátítható módja a fasciában lévő folyadékcserének, és nagy előnye, hogy saját magad is végezheted otthon, vagy akár az irodában. Sérülés után is használd a kötőszövetes rétegek letapadásainak megelőzésére, illetve megszüntetésére!

A kinesiotaping, a köpölyterápia és az SMR-hengerezés néhány betegség esetén ellenjavallt, ezért ha ezeket ödémás terület kezelésére szeretnéd alkalmazni, kérd szakértő terapeuta segítségét!

A láb átmozgatását buszra várakozva, tévénézés vagy okostelefonozás közben, ébredés után az ágyban fekve és munkahelyen is egyaránt végezheted.

Gyakorold szorgalmasan, nagy elszánással és az eredmény nem marad el!

Maradjatok mozgásban a nyári melegben is!

okleveles sportoktató, preventív gerinctréner, Pilates-oktató, fascia és SMR-trainer

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
20
2020.08.15. 20:52:13
Ez már tetszik neked
20
20
2020.08.15. 20:52:07
Ez már tetszik neked
20