Kiszállítás készletről akár 24-48 órán belül!
25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Mintaboltjainkban kipróbálhatja termékeinket!
Kosaram
Gyors kiszállítás készletről - akár 24 órán belül!

Termékeinket mintaboltjainkban ki is próbálhatja!

Blog

Mérleg, ami megmutatja az izomtömeget és a testzsír százalékot is, valamint javaslatot ad a napi kalóriabevitelre?

Milyen az ideális testsúly?

Minden korban és minden kultúrában mást tartanak kifejezetten vonzónak, így az ideális testalkatot és testsúlyt is másképp határozzák meg. Ugyanakkor a testsúly nem csak esztétikai kérdés, hiszen számos egészségügyi vonatkozása is van. Segítünk tisztán látni ebben a kérdésben továbbá megmutatjuk, mire jó a testösszetétel elemző mérleg.

Sokan tisztában vagyunk azzal, hogy a testsúly csak egy mérőszám, valójában nagyon keveset árul el az egyénről. Nem mindegy, hogy ugyanaz a súly milyen magassághoz társul, milyen életkorú, továbbá milyen edzettségi állapottal rendelkezik az illető. Illetve az sem elhanyagolható tényező, hogy férfiről vagy nőről van szó, hiszen a két nem testfelépítése, vázizomzata - és számos esetben a működése is - eltér egymástól.

Természetesen fontos odafigyelni testsúlyunk alakulására, hiszen számos betegség megőrizhető, ha sikerül testsúlyunkat normál tartományban tartani. Legtöbbször nem 1-2 kg, karácsony tájékán vagy nyaraláskor felkúszó fölösleg okozhat egészségügyi problémákat, ám a tartós és jelentős súlyfelesleggel mindenképp foglalkozni kell, mert nagy mértékben növeli az egészségügyi kockázatot és a betegségek kialakulásának esélyét.

Egy egyszerű személymérleg minden háztartásban megtalálható, de ma már bárki számára elérhetőek a komolyabb tudással rendelkező tesztösszetétel elemző mérlegek. Ezek számos plusz funkcióval rendelkeznek: a testtömeg mellett képesek a test hidratáltságának, testzsír százalékának, valamint a csonttömegének megbecsülésére is. Személyes adataink megadása után pedig a testtömeg-indexünket, valamint napi kalóriaszükségletünket is megismerhetjük. Bizonyos „okos” mérlegek telefonon keresztül különböző applikációkkal is szinkronizálhatók, így számos statisztikán és skálán láthatjuk a mért adatok előrehaladását.

 De mik is ezek az adatok, amiket és miért fontosak?

 Testzsír százalék

Az emberi szervezet testzsírtartalmát mutatja százalékban, azaz, hogy a test zsírszövete hány %-át teszi ki a teljes testtömegünknek. Az emberi szervezet tartalmaz zsírt, ez bizonyos mértékig normális. A túl magas testzsír százalék a szervezet egészségének romlásához vezethet, ezért fontos ügyelni az arányok megtartására. A normál tartomány férfiak és nők esetében nem egyezik, amely a két nem eltérő felépítéséből adódik. A nők esetében az ideális tartomány 25-31 százalék között mozog, míg a férfiak esetében ez az érték 18-24 százalék. Ezt befolyásolja még az életkor és az is, hogy valaki hivatásszerűn vagy rendszeresen sportol.

 Csonttömeg

Csontjaink testünk többi részéhez hasonlóan természetes fel- és leépülési, valamint öregedési folyamatoknak vannak kitéve. A csonttömeg gyermekkorban gyorsan növekszik, és 30–40 év közötti életkorban éri el a maximumot. Az életkor előrehaladtával ezután a csonttömeg ismét valamelyest csökken. Egészséges táplálkozással (elsősorban kalcium és D-vitamin bevitelével) és rendszeres testmozgással ez a leépülési folyamat némileg kitolható, de emellett tudatos izomépítéssel is fokozhatjuk csontvázunk stabilitását. A csonttömegünk nagysága általában a teljes testsúly 10%-át teszi ki, amely ettől kivételesen maximum 4 kg-val térhet el, mind pozitív, mind negatív irányban. Ha sűrűbb a csonttömeg, a csontozat is nehezebb, amely segíthet abban, hogy valaki idősebb korában is egészséges csontozattal rendelkezzen. Ehhez elegendő mennyiségű kalciumot - tejet, tejtermékeket – kell fogyasztanunk. A csonttömeg nem tévesztendő össze a csontsűrűséggel. A csontsűrűség csak orvosi vizsgálattal (pl. CT, ultrahang) határozható meg.

 BMI – Testtömeg index

Az optimális testsúlyt sok tényező befolyásolja: az életkor, fizikai aktivitás mértéke, sőt, még az egyéni adottságok is. A BMI, azaz a testtömeg index egy objektíven kiszámítható érték, ami azonban csak egy irányadó szám. Minden kérdéses esetben szükséges lehet szakemberrel, kezelőorvossal vagy dietetikussal konzultálni. A BMI index kiszámításának alapképlete: A kg-ban mért testtömeg osztva a méterben mért magasság négyzetével.

A szakemberek között nincs egységes álláspont a BMI értékek besorolásával kapcsolatban, illetve, hogy az életkor milyen mértékben befolyásolja a BMI értéket. Az általános megközelítés szerint azonban a 18 év feletti nők és férfiak esetében alkalmazható és normál tartománya 20 és 25 közé esik.  A 20 alatti érték soványságra, a 25 feletti érték pedig túlsúlyra figyelmeztet.

Alapanyagcsere (BMR), kalóriabevitel

Az alapanyagcsere érték (BMR: Basal Metabolic Rate) a szervezetünk energiafelhasználását mutatja meg nyugalmi helyzetben, azon kalóriák számát, amelyre a testnek szüksége van az alap életfunkciók fenntartásához. Megállapítja, hogy mennyi kalóriát szükséges bevinni annak érdekében, hogy fenntartsuk vagy csökkentsük testsúlyunkat, ezért igazán hasznos érték azok számára, akik fogyni szeretnének. Testünk 40%-át az izom teszi ki, ezért ez befolyásolja leginkább az alap kalória szükségletünket, ezért mondhatjuk, hogy a napi szükséges kalória mennyiséget az egyén izomtömegének nagysága határozza meg. Ugyanolyan súlyú emberek közül, akiknek kevesebb a testzsírja és több izomtömeggel rendelkeznek, magasabb lesz a BMR értékük és több kalóriát égetnek el. A BMR érték növelésére a legjobb mód az izmok terhelése és növelése, így javasoljuk a rendszeres testmozgást. Minél nagyobb valakinek a BMR értéke, annál könnyebben tudja megtartani formáját.

Hidratáltság

A test hidratáltságát a szervezetben található víztartalom jelenti. Az emberi test felépítését tekintve akár 60%-ban is tartalmazhat vizet, összességében pedig a testsúly 45-65% lehet víz. Férfiak esetében 50% alatt alacsony, 65% felett pedig magasnak számít az érték, míg a nőknél ezek a számok 45% és 60%. A hidratáltság fenntartását nagyban befolyásolja a megfelelő vízfogyasztás. Naponta 2-3 liter, tehát nyolc pohár víz elfogyasztása javasolt, ez a megfelelő mennyiség, hogy az ember hidratált és egészséges maradjon.

A rendszeres folyadékpótlással csökken az étvágy is, így a fogyókúrázók is jól teszik, ha figyelnek napi vízfogyasztásukra. Viszont a túl sok vízivásnak is lehet hátránya, egyes esetekben hyponatraemiához vezethet: ilyenkor a nátrium a vérben túlságosan felhígul.  Ne hagyatkozzunk kizárólag a szomjúságra - a megfelelő vízfogyasztás ellenőrzésének érdekében javasolt a hidratáltság heti mérése, illetve reggelente a vizelet színének és mennyiségének ellenőrzése (akkor jó, ha bőséges mennyiséget ürítünk, a vizeletnek tisztának és fakónak kell lennie).

TIPP: Használja a testösszetétel elemző mérleget hetente és kövesse nyomon szervezetének átalakulását!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.