Kiszállítás készletről akár 24-48 órán belül!
15 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Mintaboltjainkban kipróbálhatja termékeinket!
Kosaram
15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás akár 24-48 órán belül!

Termékeinket mintaboltjainkban ki is próbálhatja!

Blog

Miért kiemelten fontos egészségünk szempontjából a beltéri levegő minősége?

Első olvasatra szinte hihetetlennek tűnhet, de több tanulmány is igazolta, hogy sokunk akár a nap 90%-át is a négy fal között tölti, munkahelyen, iskolában vagy otthon.  Nem véletlenül válik egyre fontosabb tényezővé a beltéri levegőminőség és annak kezelése, javítása.

A gyenge beltéri levegőminőség különösen ártalmas lehet a sebezhető csoportok, mint a gyermekek, az idősek és a szív- és érrendszeri és krónikus légzőszervi megbetegedéssel, például asztmával küzdők számára.

Milyen beltéri szennyezőforrásokat ismerünk?

Számos olyan anyagot megemlíthetünk, amelyek hozzájárulnak a beltéri levegőszennyezéshez, melyek közül is legjelentősebb:

  • a cigarettafüst, melyben szén-monoxid, porok, kén-dioxid, nitrogén-dioxid van (cigarettákból, pipákból és szivarokból);
  • a radon: természetesen előforduló radioaktív anyag a talajban (tüdőrákot okoz);
  • a formaldehid (új bútorokból, fűrészlapból): szem- és légzőszervi irritációt okoz;
  • az azbeszt (szigetelésekből kerül a lakásba): légzőszervi megbetegedéseket okoz;
  • a felesleges nedvesség - kitűnő táptalajt jelent a penésznek / penész spóráknak és a baktériumok számára.

A beltéri levegő minőségét ezeken felül még számos más tényező is befolyásolja, így a főzés, a fatüzelésű tűzhelyek, a gyertyák vagy füstölők égetése, a viaszokhoz és fényezőanyagokhoz hasonló fogyasztói termékek használata felületek takarításához és a számos anyagban megtalálható égésgátlók.

Mit tehetünk a beltéri légszennyezettség csökkentéséért?

Szellőztetés

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a zárt helyiségek rendszeres szellőztetése télen-nyáron, mely segíthet javítani a körülöttünk levő levegő minőségét. Kerüljük továbbá a légfrissítők, illatosítók, gyertyák használatát, a felesleges új tárgyak felhalmozását és a dohányzást. Sütés, főzés során is fokozottan figyeljünk a légcserére, lakásfelújítás során pedig válasszunk szerves oldószerektől mentes, vízbázisú festékeket. A szobanövények is segítenek, hiszen nem csak oxigént bocsátanak ki, de szennyező anyagokat is megkötnek, továbbá javítják a közérzetet.

Fal- és padlóborítás

Kerüljük a szintetikus anyagú falfestékeket és műanyag bevonatú tapétákat, amelyek még hónapokkal a festés/felragasztás után is oldószereket párologtatnak ki. Ezek a falborítások a felületeket teljes egészében lezárják, így a lakás nem tud a későbbiekben „lélegezni”, ezáltal saját magunkat szorítjuk az egészségtelen levegő börtönébe. A falak borítására a természetes anyagú meszelést javasolt, hiszen nem csupán természetes anyag, de a falak is lélegeznek általa. Hasonló a helyzet a szőnyegek esetében is, ahol szintén törekedjünk a természetes anyagok használatára és kerüljük azok szintetikus változatait, továbbá a padló lakkborítását is.

Bútorok

A legrosszabb választást a laminált bútorok jelentik, melyek faipari hulladék darálékából és ragasztóból állnak. Keressük a természetes anyagokból (pl. fa, fém) készült bútorokat, és nagyon figyeljünk oda arra, hogy mivel felületkezelték őket: részesítsük előnyben a méhviasszal kezelt bútorokat, melyek nem tartalmaznak oldószereket.

Elektromos eszközök

Többnyire napjainkban már elkerülhetetlen egy számítógép, egy televízió vagy egy nyomtató elhelyezése otthonunkban, de igyekezzünk minimalizálni azok számát. A lakásunk ne legyen iroda, hiszen ezek az eszközök sokszorosan szennyezik a beltéri levegőt.

Mit tehetünk még otthonunk levegőminőségének javítására?

A fenti megoldásokon felül, illetve azok kiegészítéseként kiváló megoldást jelentenek a légtisztító készülékek, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek kompakt- és felhasználóbarát kialakításuknak köszönhetően. Ezen készülékek hatékonyan távolítják el otthonunk levegőjéből az aprószemcséjű porrészecskéket és szennyezőanyagokat, beleértve a penész spórákat, a szagokat közvetítő apró részecskéket, illékony szerves vegyületeket, pollent, port, továbbá az állati bőr- és szőr darabkákat is, így családunk számára könnyedén friss és szennyezőanyagmentes levegőt biztosíthatunk.

Forrás:

https://www.winix.hu/beleri_levego_minoseg/

http://www.legszennyezes.hu/tippek-belteri-legszennyezettseg-csokkenteseert/

https://www.eea.europa.eu/hu/jelzesek/jelzesek-2013/cikkek/belteri-levegominoseg

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.