Kiszállítás készletről akár 24-48 órán belül!
15 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Mintaboltjainkban kipróbálhatja termékeinket!
Kosaram
15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás akár 24-48 órán belül!

Termékeinket mintaboltjainkban ki is próbálhatja!

Blog

Mindent a bütyökről: megoldások egy sokakat érintő ízületi problémára

Bütyök avagy hallux valgus  - Mikor beszélhetünk bütyökről?

A bütykön, azaz hivatalos nevén hallux valguson a nagylábujj alappercének kinövését értjük, amely egy olyan csontos dudor, ami a nagylábujj alapízületénél alakul ki.

Amíg az egészséges láb esetén a nagy lábujj egyenesen előre mutat, addig a bütyök kialakulásakor a harántboltozat süllyedése miatt, a megrövidült inak a kisujjak felé húzzák. Kialakulásának jele lehet még a középső lábujj alatti párnán jelentkező bőrkeményedés, amely a lábboltozat egyenetlen terhelése miatt jön létre.

A bütyök kialakulása miatt a nagylábujj rugózó és támasztó funkciója romlik. Amennyiben nem kezeljük megfelelően, a probléma egészen súlyossá is válhat, egészen annyira, hogy műtéti beavatkozás válhat szükségessé. Gyakran társul hozzá kalapácsujj kialakulása is.

 

Mitől alakul ki a bütyök?

A hallux valgus a harántboltozat süllyedése miatt jön létre, amelyet a talp nem megfelelő súlyelosztása idéz elő.  A lábboltozat ellapulása következtében a lábfej kiszélesedik, ezért a lábujj(ak) alappercét a rajta tapadó izmok kifelé húzzák és a lábujj a többi ujj irányába elhajlik.

A bütyök kialakulásának oka lehet lúdtalp vagy egyéb ízületi gyulladás is, de legtöbb alkalommal a túlságosan szűk és magas sarkú cipő viselése miatt jön létre, ezért ez a betegség általában a hölgyek körében fordul elő a leggyakrabban.

 

hallux valgus kialakulása

A bütyök kezelése

A bütyköt kezelni és a fájdalmat mérsékelni több módon is lehetséges, akár fájdalomcsillapító tablettával, lábtornával, járást könnyítő cipőbetéttel, egyedi cipővel, sebészeti beavatkozással, vagy az egyik leghatásosabb és mellékhatásoktól mentes, mégis könnyen elérhető módszerrel: bütyök korrekciós eszközökkel is lehet.

Azonban mielőtt részletesen is kitérnénk az előbb említett korrekciós eszközök típusaira és használatára, néhány mondatban bemutatjuk a bütyökkezelés, illetve megelőzés alternatíváit is, amelyek akár a korrekciós eszközök használatával egyidőben, szimultán is kifejthetik hatásukat. A megelőzés, így a lábujjak megfelelő tartásának lényege, hogy a lábfej egészséges boltíves szerkezetét megőrizzük, valamint a nagylábujjak befordulását is megelőzzük.

Cipőválasztás: A megelőzés egyik kulcsa a megfelelő, lábát nem dörzsölő 3-5 centiméteres sarokkal és talpát rugalmasan alátámasztó talpú cipő kiválasztása, ami helyet biztosít az ujjaknak, ha ez nem történik meg, akkor a lábujjakat folyamatos nyomás éri és ízületi gyulladás alakul ki. Cipész segítségével, akár már a meglévő cipőit is átalakíttathatja. Természetesen, amennyiben 1-1 alkalommal magas sarkú cipőt visel, az nem fog semmilyen maradandó deformitást okozni, az csak akkor történik, ha rendszeresen hordja azt.

Lábtorna: Javasolt a rendszeres lábtorna elvégzése, amelynek összeállításában képzett szakember segítségét is igénybe veheti, aki különböző kiegészítő terápiákat is alkalmazhat pl: manuálterápiát, ízületi mobilizálást, masszázst vagy Kinesio Tape technikát. Ezen felül léteznek olyan tornagyakorlatok is, amelyek kiválóan alkalmazhatók a bütyök megelőzésére, illetve állapotának romlásának megállítására.

Műtét: Súlyos esetekben kizárólag műtéttel végezhető el a láb alakjának helyreállítása, ez azonban nem mindig hozza meg a várt eredményt.  A műtét után a láb deformitása újra előjöhet, és a járás is nehézkessé válhat. Ha csak a csontos kinövést távolítják el, akkor a bütyök újra kialakulhat.

Torna gyakorlatok bütyök ellen:

  1. Üljön le sarkára úgy, hogy lábujjai visszafeszüljenek, majd tartsa a pozíciót 1-2 percen keresztül. A gyakorlatot naponta több alkalommal is megismételheti.
  2. Nagylábujj tornáztató segítségével lazíthatja az ízületeket. Helyezze a tornáztatót a lábujjaira a képen látható módon, zárja össze a sarkait, majd a lábfejek óvatos szétnyitogatásával végezze pár percen keresztül a gyakorlatot.
  3. Tegyen egy kisebb méretű törülközőt a földre, a lába elé. Lábujjainak behajlításával „markolja meg” a törülközőt és húzza maga felé majd ismételje meg néhányszor. A gyakorlat oldja a lábujj görcseit, enyhíti a lábujjízületek fájdalmát, jó hatással van a lábfej izmaira és a lábboltozatra.
  4. A teniszlabda is remek eszköz lehet a lábujjak és a talp átmozgatásához. Helyezze a teniszlabdát a talp alá és a labda gördítésével a saroktól a lábujjak vonaláig masszírozza végig a talpát.
A torna jótékony hatással lehet a betegségre, de fontos tudni, hogy a bütyök deformitás teljes korrekciója a tornától nem várható, a további kialakulásának üteme ellenben lassítható. Amennyiben már megkezdődött a bütyök kialakulása, azonban még nem teljesen rögzült, „csontosodott be”, elkerülhető a műtét és a korrekciós eszközökkel is orvosolható a probléma.

 

Bütyök kezelése, a deformáció megelőzése - Milyen eszközök állnak rendelkezésre a fájdalom enyhítésére és a lábdeformitás kezelésére?

Eszközök a bütyök kialakulásának megelőzéséhez:

harantemelo parna

 

Harántemelő párna: A harántboltozat normál pozíciójának és az egészséges testtartás biztosítására szolgál. Használata csökkenti a bütyök kialakulásának esélyét.

 

sarokemeloSarokemelők és talpbetétek: Elősegítik a test súlyából adódó nyomás egyenletes elosztását, és az ízületekre, gerincoszlopra, izmokra, valamint az Achilles-ínre ható rezgés csillapítását, ezáltal segítik a talpra eső terhelés kiegyenlítését.

 

Eszközök a deformáció csökkentéséhez:

5 ujjas butyokvedo

 

Lábujj távtartók: segítenek helyes pozícióban tartani a lábujjakat, hatékonyan hozzájárulhatnak a deformitások kiigazításához.

 

valgusmedBütyökkorrigálók: Elősegítik a nagylábujj helyes pozíciójának a visszaállítását. Bizonyos típusok tépőzárral is rendelkeznek, így lehetővé teszik a nagylábujj dőlésszögének szabályozását. Illetve léteznek cipőben is viselhető, továbbá nappali és éjszakai viseletre is kifejlesztett termékek. Ezen felül ismerünk nagylábujj és kislábujj esetében kialakult deformáció kezelésére alkalmas korrigálókat is.

 

lábujj tornáztatóNagylábujj tornáztató: A nagylábujj ízületeinek lazítására szolgáló eszköz. Használata elősegítheti a nagylábujj helyes pozíciójának visszaállítását. Növelheti az egyéb bütyökkorrigáló eszközök hatékonyságát.

 

 

TIPP: Elérhetők olyan eszközök, amelyek egyaránt alkalmasak bütyök védelemre és korrekcióra is. Ezek segítenek tompítani a bütyköt érő nyomást és helyes pozícióban tartani a nagylábujjat.

 

Eszközök a kialakult bütyökkel járó fájdalom csökkentésére:

 bütyökvédő bütyökkorrigáló

Bütyökvédők: Megóvják a nagylábujj külső oldalát és csökkenthetik a bütyök okozta fájdalmat.

 

 

lábujjvédő

Szilikon bütyökvédők, ValgusMed eszközök: Akár a külső, akár a belső talpél védelmére találunk megfelelő szilikon párnákat. Illetve 5 ujjas szilikon gyűrűk is tompíthatják a bütyköt érő nyomást.

 

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.