Kiszállítás készletről akár 24-48 órán belül!
15 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Mintaboltjainkban kipróbálhatja termékeinket!
Kosaram
15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás akár 24-48 órán belül!

Termékeinket mintaboltjainkban ki is próbálhatja!

Blog

Mit érdemes fertőtleníteni és hogyan?

Mely részeket érdemes kiemelt figyelemmel tisztítani és fertőtleníteni?

Az utóbbi időben sokunk szembesült azzal, hogy nem elegendő a korábbi tisztítási eljárásokat alkalmaznia, hanem egyre több területen szükséges összetettebb és mélyrehatóbb felületkezelést végeznünk. Azonban kevés támpontot kapunk ahhoz, hogy átláthassuk, melyek azok a területek, ahol komolyabb eszközöket is be kell vetnünk és mely területeken elegendő a hagyományos eljárásokat alkalmazni, mivel a kórokozók és vírusok nem csak a jól látható részeken szaporodhatnak el, hanem gyakran első ránézésre tisztának tűnő felületeken is. Ehhez készítettünk egy összefoglalót, amelyben bemutatjuk, mit, milyen gyakran és mely eszközökkel fertőtleníthet.

Konyhai és fürdőszobában található felületek:

A kimutatások szerint a konyhában a konyhai munkalap- ahol az élelmiszeren kívül gyakran más, használati tárgyaink is megfordulnak-, továbbá a mosogatószivacs és a konyhai bútorok fogantyúi jelentik a legnagyobb veszélyforrást. Szintén rengeteg kórokozó lapul a mosogatógépek és mosógépek gumitömítésein, a nedves, meleg környezet ugyanis kedvez a gombák és baktériumok szaporodásának. Ugyanezen okból lehet veszélyes a fürdőszobában lévő kéztörlő és a szőnyeg is. A vécében pedig a tetőt érdemes sokszor tisztítani, hiszen a mosdóhasználatkor a leggyakrabban azt érintjük meg.

Készülékek fertőtlenítése: 

bizonyos, napi használatban lévő eszközeinket szintén érdemes gyakrabban és mélyrehatóbban tisztítani. Ide tartoznak apróbb elektronikai berendezéseink, a billentyűzet, egér, telefon vagy tablet, de további kisebb használati tárgyaink is, ahogyan a lakáskulcs, a smink eszközök vagy éppen szemüvegünk vagy tollunk. Mivel ezen tárgyakhoz a nap folyamán számos alkalommal hozzáérünk, akár eltérő helyszíneken, bevásárlás közben vagy munkahelyünkön, mindenképpen indokolt a fokozottabb tisztításuk, fertőtlenítésük.

Kapcsolók és kilincsek tisztítása és fertőtlenítése különösen indokolt lehet, mivel ezekhez gyakran és több személy és hozzáérhet.

Hogyan és milyen eszközökkel végezzük el a fertőtlenítést?

Nem az a cél, hogy teljesen steril környezetet teremtsünk, csupán az, hogy a lehető leggondosabban járjunk el és a lehetőségekhez mérten minden megtegyünk a kórokozók és szennyeződések eltávolításához, amelyhez hatékony és célzott eljárásokra van szükség. Ezt azt jelenti, hogy bizonyos felületeket nem elegendő mosószeres szivaccsal áttörölni, hanem speciálisan erre a célra kifejlesztett, antibakteriális tisztítókészítmények vagy az e célra kifejlesztett vegyszerek használata is indokolt lehet. Ez utóbbinál fokozottan ügyeljünk a termékek leírására, mert több esetben kiemelik, hogy csak olyan anyagok, berendezések és bútorok fertőtlenítésére használjuk, amely nem érintkezik közvetlenül élelmiszerrel vagy takarmánnyal.

A tisztításhoz használjunk kesztyűt!

A mosogató- és mosdószivacsot mindig szárítsuk ki használat után, és praktikus megoldás lehet, ha hetente egyszer a mikrohullámú sütőbe tesszük 30-60 másodpercre, magas fokozaton, amely szintén segít a fertőtlenítésben.

A mobiltelefonokat és tableteket kikapcsolt állapotban, akár hetente többször is töröljük át alkohol tartalmú, antibakteriális tisztítószerrel átitatott törlőkendővel, vagy fújjunk ezekre is legalább 60 százalékos alkoholtartalmú tisztítószert. Fontos, hogy az eszközöket mindig töröljük szárazra, mielőtt ismét használnánk! Ugyanígy járhatunk el a billentyűzet és az egér esetében is.

Készpénz helyett fizessünk bankkártyával az üzletekben, amelyet szintén hetente többször is töröljük át antibakteriális tisztítószerrel. Mindezek mellett pedig továbbra is ügyeljünk a kézfertőtlenítésre is, amelyhez mára már számos eszköz áll rendelkezésünkre. Megelőzést tekintve, például bevásárlások alkalmával használhatunk erre a célra kifejlesztett gumikesztyűt, de jó szolgálatot tehetnek a fertőtlenítőszerrel átitatott törlőkendők és tubusos vagy szórófejes fertőtlenítőszerek, amennyiben nincs lehetőségünk az alapos, szappanos kézmosásra.

Mit tegyünk, ha nem szeretnénk vegyszereket használni?

Szerencsére már erre is született megoldás. Léteznek olyan készülékek, amelyek mindennemű adalékanyag felhasználása nélkül teszik lehetővé a tárgyak, felületek fertőtlenítését. Ilyenek például az UV fényes fertőtlenítő készülékek, amelyek lényege, hogy az általuk kibocsátott UV-C fény közvetlenül támadja a kórokozók örökítő anyagát, így azok szaporodásra képtelenné válnak. Több típusuk is elérhető, így hordozható változatukat akár táskánkban is tarthatjuk, így bármikor elérhető, akár útközben is. További előnye az eljárásnak, hogy nem csak vegyszermentes, hanem teljesen szagtalan is.

Szintén remek természetes fertőtlenítőnek tartják az ecet és a citrom mellett a teafaolajat is, antibakteriális és antiszeptikus hatása miatt. Az ausztrál Melaleuca alterifolia fa leveleiből készített
olaj jótékony hatásait a gyógyászat mellett a háztartás számos területén kifejti. Szivacsra vagy rongyra cseppentve bármit átfertőtleníthetünk vele. Fél liter víz és három-négy csepp teafaolaj keverékéből általános lemosót is készíthetünk emellett a felmosóvízbe is tehetjük. Penész ellen is kiváló gombaölő hatása miatt, emellett a ruhák fertőtlenítéséhez is használhatjuk: ehhez mosás előtt csepegtessünk hat-nyolc cseppet az öblítő adagolójába.

Forrás: Almapatika.hu; Tiszta vagy fertőző?

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.