Kiszállítás készletről akár 24-48 órán belül!
15 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Mintaboltjainkban kipróbálhatja termékeinket!
Kosaram
15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás akár 24-48 órán belül!

Termékeinket mintaboltjainkban ki is próbálhatja!

Blog

Mozogj okosan - fitness labdával!

A fitballt, vagy más néven „svájci labdát” a hatvanas években 80-90 cm átmérővel alkalmazták ortopédiai problémák kezelésében, a gyermek-ideggyógyászatban, majd a hetvenes évektől a felnőtt ortopédiában is: a nagylabda elsősorban a sérülések megelőzésének, a jó közérzet megteremtésének eszköze volt.

A kezdetben olaszországi gyártású labdát gyógytornászok használták a rehabilitációban, majd bekerült a fitnesz és az élsport világába is, hiszen mind az erőfejlesztésben, a hajlékonyság megőrzésében, mind a teljesítményfokozásban, a szenzomotoros érzékelés javításában is kitűnően használható. Napjainkban a fitballt sikerrel alkalmazzák terápiás céllal hiperaktív gyerekeknél a koncentráció javítására, kismamáknál a vajúdás és a szülés utáni regeneráció időszakában. 

A labda az ülő munkát végzők körében is népszerű, hiszen dinamikus ülést biztosít, így használatával megőrizhetjük a gerincet felépítő csigolyák közötti kisízületek és a csigolyák közti porckorongok egészségét. Ahogyan például az irodában egy tárgy után nyúlunk a labdán ülve, a fejünk, a törzsünk és a csigolyaoszlopunk is elmozdul az egyensúlyi helyzet megtartása érdekében, munkára fogva a mélyizmokat.

A dinamikus ülés során nemcsak a porckorongokat ért pumpáló mozgás tehermentesíti a gerincet, hanem a szövetek jobb vérellátása is javul, megakadályozva a fasciarétegek letapadását. A labdán ülés állandó ingert jelent az idegrendszer számára is, így szellemi frissességünket is hosszabb ideig megőrizhetjük, ha óriáslabdán dolgozunk.

A fitball a teljes test használatát igényli. Eszközünk segítségével egyensúlyban tartjuk a felületes izmokat a mélyizmokkal, erősítjük a core-izmokat: has, a hát és a medence körüli izomcsoportot; javítjuk egyensúlyérzékünket és koordinációs képességünket. Az óriáslabda segítségével lassú, tudatos mozgást tudunk végezni, mely fokozza a testérzékelést és a nyújtó pozíciókat is támogatja.

A fitball mind a preventív szemléletű edzésprogramban, mind a versenyszerűen sportolók körében népszerű fitnesz eszköz. A gyerekek és a senior korosztály mozogni vágyó tagjai is nagy kedvvel használják.

A labda méretét testmagasságunkhoz mérten választhatjuk ki: egy nagylabdás edzésen 55 cm-es, a 65-cm es és a 75 cm-es átmérőjű labdákkal gyakorolhatunk.

A fitball progresszív eszköz, tehát érdemes néhány alapelvet betartani:

  • Az edzés és az étkezések között legalább 1-1,5 óra teljen el!
  • Gyakorolj előbb eszköz nélkül, tartsd be a fokozatosság elvét!
  • A kevesebb néha több: teljes kifáradás helyett saját határaidat betartva mozogj a labdával!
  • Instabil eszközön előbb lassú, ellenőrzött mozdulatokat végezz!
  • Fontos a stabil kiindulóhelyzet az edzés alatt, így érdemes csúszásgátló zoknit viselni vagy mezítláb gyakorolni!

„A labdás gyakorlás szórakoztató és egyben változatos, erős és biztonságos – egy módszer a gerinc-és csípővonal, az izomtónus, a hajlékonyság és a relaxációs képesség számára.” Colleen Craig

okleveles sportoktató, preventív gerinctréner, Pilates-oktató, fascia és SMR-trainer

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
20
2020.08.15. 21:12:50
Ez már tetszik neked
20
20
2020.08.15. 21:12:47
Ez már tetszik neked
20