Kiszállítás készletről akár 24-48 órán belül!
25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Mintaboltjainkban kipróbálhatja termékeinket!
Kosaram

Gyors kiszállítás készletről - akár 24 órán belül!

25.000 Ft felett INGYENES házhoz szállítás!

Blog

TENS készülék: Fájdalomcsillapítás gyógyszer- és mellékhatások nélkül!

Mi jelent a TENS kezelés?

A TENS kezelés olyan gyógyszermentes fájdalomcsillapító módszer, amely elektromos ingerek, azaz impulzusok segítségével aktiválja a test fájdalmat elnyomó mechanizmusait azzal, hogy az érző idegek stimulálásával a fájdalom idegi jelzéseit blokkolja és ezzel egyidejűleg fokozza a szimpatikus idegrendszeri funkciók normalizálását segítő endorfin termelődését. Ennek hatására csökken vagy megszűnik a fájdalomérzés, amely még a kezelés után több órával is kitarthat. Elsősorban mozgásszervi eredetű fájdalmak esetén hatásos.

A TENS-készülék impulzusok széles skáláját képes küldeni, különböző időtartamban. Minden beállítás más-más hatással van az idegekre, amelyek a fájdalom zóna közelében vannak. Ezek az elektromos impulzusok gyenge zsibongás érzetét keltik, vagy nagyobb izom összehúzódáshoz vezetnek.

Milyen területeken alkalmazhatjuk a TENS készüléket fájdalomcsillapításra?

  1. Akut izom-ízületi betegség által okozott fájdalmak (izomhúzódás, izomfájdalom, myalgia, zúzódás, rándulás, ízületi gyulladás, ízület bevérzés, ínhüvelygyulladás, periartritisz, lumbágó isiász, neuralgiák: isiász, brachialgia, bordaközti idegfájdalom, trigeminus neuralgia, herpes utáni neuralgia (övsömör utáni fájdalom), hegfájdalom, fantomfájdalom, stb. által okozott fájdalmak)
  2. Krónikus (hetek, hónapok óta fennálló) izom-ízületi betegség által okozott fájdalmak (gerincsérv, ín-izommerevség (kontraktura), atritisz, artrózis, reuma, epikondilitisz (teniszkönyök és golfkönyök), nyaki, deréktáji és háti-, csukló-, könyök-, kézízület csípő-, térd, boka- és lábízületi  stb. eredetű fájdalmak esetében)
  3. Egyéb fájdalmak (speciális TENS készülékekkel) fejfájás, migrén, myalgia, műtét utáni fájdalmak, nőgyógyászati eredetű és menstruációs fájdalmak, enyhe és középerős daganatos fájdalmak esetén a gyógyszeres terápia kiegészítésére (bár a daganatos fájdalmat általában nem tudja teljesen megszüntetni, de kevesebb fájdalomcsillapító gyógyszerre lehet szükség).                                                                                                                                          

 

Mi az előnye a TENS készülék használatának a fájdalomcsillapító gyógyszerekkel szemben?

A készülék használatának kiemelt előnye, hogy természetes módon csillapítja a fájdalmat, ehhez nem szükséges semmilyen mesterséges anyagot a szervezetünkbe juttatni. A fájdalomcsillapító gyógyszerek egy idő után szinte mindenkinél mellékhatásokat okozhatnak – így többek között gyomor-bélrendszeri panaszokat, gyomorsav-túltengést, gyomorfekélyt, súlyos esetben gyomorvérzést, a fehérvérsejtek károsítása révén a betegségek elleni védekező folyamatok károsítását.

Hozzászokhat a szervezet a TENS kezeléshez? 

A hagyományos és az endorfin TENS programok állandó frekvenciájú, azonos ütemben ismétlődő impulzust adnak le. Az agy képes ezeket a jeleket felismerni és “kiszűrni”, így abban az esetben, ha csak ezeket a programokat használjuk, a szervezetünk hozzászokhat és a fájdalomcsillapító érzet csökkenhet. Ez orvosolható, ha 5-10 napig abbahagyjuk a kezelést, így ismét visszanyeri a hatékonyságot. Bizonyos TENS készülékek a hozzászokás kiküszöbölése érdekében úgynevezett Modulált TENS programokat biztosítanak. Ezek az kezelés paramétereit, úgy mint az impulzus frekvenciáját, tartamát, amplitúdóját folyamatosan változtatják, és így nem tudja kiszűrni az agy, a fájdalomcsillapító hatás tartósan megmarad.

VIVAMAX TIPP: Csak modulált móddal rendelkező TENS készüléket vásároljon, hogy megelőzze a kezeléshez való hozzászokást!

Biztonságos-e az otthoni idegstimulációs kezelés? Használható-e a TENS otthon a fizikoterápiás kezelés kiváltására? 

A TENS általában teljesen veszélytelen és kockázatmentes. Akár napi 8-10x is alkalmazható! Mint minden módszernek, ennek is lehetnek veszélyei bizonyos állapotok esetén. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, a kezelés megkezdése előtt mindenképpen egyeztessünk egy fizikoterápiás kezelésben jártas orvossal. A TENS kezelés már az első alkalmazáskor csökkentheti a fájdalmat, azonban fontos, hogy a TENS csak fájdalomcsillapító hatású, azaz nem gyógyítja az eredeti betegséget. A fájdalmak hatékony megszüntetésével azonban megszabadít a szenvedéstől, javítja az életminőséget.

Mi a különbség a TENS és az EMS készülék között? 

Működési elvük hasonló, azonban amíg a transzkután elektromos idegstimulációs (TENS) módszeren alapuló készülékek kizárólag az idegeket stimulálva érik el fájdalomcsillapító hatásukat, addig az elektromos izomstimuláció (EMS) alapú eszközöket az izmok stimulálására fejlesztették ki, az izmok erősítése és rehabilitálása céljából. Ezek a készülékek az izmok pihentetésére vagy erősítésére szolgálnak, (tehát nem elsősorban fájdalomcsillapításra) például izomgörcsök, rossz vérkeringés (kifejezetten a hátat és a nyakszirtet érintő esetekben), és betegségek miatti izomsorvadásos tünetek kezelésére vagy sérülések utáni rehabilitációra. Bizonyos esetekben sportolók is alkalmazzák az EMS technológiát, például a sérülésekből való gyorsabb felépülés érdekében. Ilyenkor az elektródákat az izomrostok lefutásával párhuzamosan az izomra ragasztjuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Andrea
2024.04.18. 18:49:09
Ez már tetszik neked
Szúróan össze rántja az izmokat akupunktúrás stimuláló hidegrázás ruhát kell alá tenni hogyan működik
Pepita Super Seller Pepita.hu marketplace partner