Kiszállítás készletről akár 24-48 órán belül!
25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Mintaboltjainkban kipróbálhatja termékeinket!
Kosaram
Gyors kiszállítás készletről - akár 24 órán belül!

Termékeinket mintaboltjainkban ki is próbálhatja!

Blog

Valakit jobban csípnek? Érdekességek a szúnyogokról

A párás, meleg időjárás sajnos kedvez a sokunk által nem túlságosan kedvelt rovar terjedésének, a szúnyogok szaporodásának. Érdekesség, hogy csak a nőstény szúnyogok csípnek, mégpedig úgy, hogy nyálukkal antikoaguláns anyagot juttatnak a szúrás helyére, ami megakadályozza, hogy a vér megalvadjon szívás közben.

Immunrendszerünk felismeri a szervezetünkbe jutott szúnyognyálban lévő idegen fehérjéket és úgynevezett 1. típusú vagy azonnali túlérzékenységi reakció jön létre. A reakció lényege a „betolakodó”, vagyis az idegen fehérje mielőbbi eliminálása. Ebben főszerepet játszik a szöveti hízósejtekből felszabaduló hisztamin nevű anyag.

A hisztamin elősegíti az erek tágulását és a fehérvérsejtek megjelenését a csípés területén, ami az idegen fehérje gyorsabb eltávolítását szolgálja. Mindemellett a hisztamin erős szövetizgató hatással is bír, az érfal áteresztőbbé válása miatt az érpályából folyadék áramlik ki a szúrás helyén, ez vezet a duzzanat kialakulásához. A bőrben lévő idegvégződések ingerlése pedig viszketést eredményez. A bőrkipirosodásáért a környező erek tágulata felelős.

Milyen betegségeket terjeszthetnek a szúnyogok?

A csípőszúnyogok csípése egyrészt kellemetlen, másrészt, ami járványügyi és gazdasági szempontból fontosabb: betegségeket terjeszthet. A szúnyogok által terjesztett fertőzések az embereket és/vagy az állatokat is megbetegíthetik, felmérések szerint pedig a gyermekek nagy része allergiás is a csípésre, így az ő védelmük különösen fontos.

A hazánkban előforduló szúnyogok által terjesztett legfontosabb betegség a nyugat-nílusi láz. Szintén szúnyogok közvetítésével terjed, de járványügyi szempontból kevésbé számottevő a bőrférgesség. Magyarországon szúnyogok terjesztette egyéb fertőzést csak behurcolt esetként írtak le. Ez azt jelenti, hogy a beteg külföldön kapta meg a fertőzést, majd hazatérése után diagnosztizálták a megbetegedését. Trópusi területeken még számos más megbetegedés terjedése is hozzájuk köthető.

Állatok esetében más típusú problémák merülnek fel. Esetükben a szúnyogok szintén nemcsak kellemetlenek, hanem felelősek lehetnek egy súlyos állatbetegség, a szívférgesség kórokozójának terjesztéséért is. A fertőzés a kutyák, a macskák és a vadászgörények esetében végzetes kimenetelű is lehet. A gazdiknak ezért érdemes odafigyelniük, hogy biztonságban tudhassák kedvenceiket és saját magukat!

Kik vannak leginkább kitéve a szúnyogcsípés veszélyének?

Vajon mi lehet az oka annak, hogy valakit akár tömegben is sokkal inkább preferálnak a szúnyogok, míg másokat kevésbé csípnek? Melyek azok a tényezők, amelyeket befolyásolják ezt?

1.Vércsoport

Egy kontrollált környezetben elvégzett kísérlet eredménye arra mutatott rá, hogy többek között a nullás vércsoportba tartozó személyek kétszer annyi szúnyogot vonzottak, mivel ez a vércsoport tápanyagdúsabbnak tűnik számukra, mint más típusoké.

2. Kilélegzett szén-dioxid

Az emberek által kilélegzett széndioxid magával viszi a test által előállított vegyi anyagok illatát. A szúnyogok képesek érzékelni ezen illatokat a széndioxiddal együtt és segítségükkel megtalálni a gazdájukat. Ezen illatok közül az egyik legerősebb illat a tejsav, melyet a test köztudottan jelentős mennyiségben bocsát ki erőkifejtés esetén. A fizikai tevékenységen kívül a test akkor is kibocsát tejsavat, ha az illető bizonyos olyan élelmiszereket fogyaszt, melyeknek nagy a kálium, illetve a só tartalma.

3. Öltözet színe

A szúnyogok érdekes módon vizuális lények és kutatások szerint vonzzák őket a sötétebb színek. Tehát azok a személyek, akik gyakran hordanak feketét, sötétebb kékeket, vöröset, könnyen válhat a szúnyogok prédájává.

4. Testhő és nedvesség

A szúnyogok a széndioxid mellett az izzadtságon keresztül is kiszagolnak olyan kémia vegyületeket, úgy, mint az megerőltető testedzés által jobban termelődő tejsav, az ammónia, kiegészülve az emelkedett testhővel, amely igazán vonzó a számukra.

5. Kismamák

Számos tanulmány arról számolt be, hogy a kismamák kétszer annyi szúnyogot vonzanak, mint nem várandós társaik. Ezt több tényező is befolyásolja: egyrészt a kismamák 21 százalékkal több széndioxidot lélegeznek ki, másrészt átlagosan 0,22 fokkal melegebb a testhőmérsékletük.

Forrás:

http://www.lorinci.hu/portal/pdf/cimlap/Amit_a_szunyogokrol_tudni_kell.pdf

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html#betegsegek

 

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.