Kiszállítás készletről akár 24-48 órán belül!
25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Mintaboltjainkban kipróbálhatja termékeinket!
Kosaram

Gyors kiszállítás készletről - akár 24 órán belül!

25.000 Ft felett INGYENES házhoz szállítás!

Blog

Viseljen kompressziós harisnyát!

kompressziós harisnya egy olyan orvostechnikai eszköz, melyet lábunk erezetének védelmére fejlesztettek ki. Hozzájárul a lábak kényelméhez, javítja a vérkeringést, csökkenti a duzzadt lábak okozta fájdalmat, az elnehezült láb érzetét, sőt, a vénás elváltozások megelőzésére, a tünetek korai kezelésére is alkalmas. Alakformáló hatása miatt fokozza az esztétikai élményt.

Kinek van szüksége kompressziós harisnyára?

Általánosan elterjedt, de téves vélekedés, hogy csak az idősek és leginkább a nők küzdenek visszeres gondokkal. Komolyabb egészségügyi problémákon kívül visszér kialakulását eredményezheti a túl sok állás vagy éppen túl sok ülés. A mozgásszegény életmód vagy a túlsúly is könnyen vezethet vénatágulathoz. Örökletes tényezők is hozzájárulhatnak az állapot kialakulásához. A vénás betegségek előfordulása a magyar lakosság körében meglehetősen gyakori, a probléma minden 5. embert érinti. Ezért is különösen fontos a megelőzés, illetve a kezelés megkezdése már korai stádiumban.

Mi az a visszaér, mit jelent a vénatágulat?

A visszér tulajdonképpen a sejtekből, szövetekből visszafelé áramló vért szállító ér, azaz véna. Az érfal viszonylag gyenge, és terhelés hatására könnyen rugalmasságát veszti, megereszkedik. A kitágult erekben a keringés lelassul (súlyosabb esetben akár vissza is fordulhat), ödéma, majd gyulladásos állapot alakul ki.

A tünetek kezdetben viszonylag enyhék: egy-egy nehezebb nap után fáradtnak, ólomsúlyúnak érezzük a lábainkat, esetleg bedagad, bevizesedik a boka és az alsó lábszár. Később megjelenhet a viszkető vagy fájdalmas érzés a talp környékén is. A szövetekből el nem szállított vér pangást, ödémát okoz, és gyulladáshoz vezethet. Ez okozza a feszítő, fájdalmas érzést az érintett végtagokban. Először az esztétikailag zavaró látványt nyújtó apró pirosas-lilás hajszálerezet, az úgynevezett seprűvénák jelenhetnek meg a lábon, majd az erősen kidülledő lilás-kékes erek. A visszértágulatnak komoly szövődményei is lehetnek, egészen súlyos esetben lábszárfekélyhez, trombózishoz vezethet. Ezért mindenképpen érdemes gondot fordítani a megelőzésre, illetve már a betegség kialakulásának kezdeti szakaszában el kell kezdeni a kezelést!

Mit tehetünk a visszértágulat megelőzése érdekében?

  • Ha nagyobb terheléssel járó álló munkát végzünk, akkor esténként pihentessük a lábunkat felpolcolva.
  • Ülőmunka esetén vagy hosszabb utazás során gyakran álljunk fel, mozgassuk át végtajainkat.
  • Ajánlott a váltott, hideg-meleg vízzel történő zuhanyzás is.
  • Rendszeresen szakítsunk időt a mozgásra, mely szintén hozzájárul a vérkeringés serkentéséhez.
  • Válasszunk kényelmes lábbelit a magassarkú cipő helyett, illetve kerüljük a túl szoros, túl szűk ruhadarabokat, melyek nehezítik a vér szabad áramlását.
  • Viseljünk kompressziós harisnyát vagy zoknit, mely fokozza a vérkeringést, így hozzájárul az érfalak rugalmasságának megőrzéséhez. Nagyon fontos hangsúlyozni a kompressziós termékek viselésének rendszerességét, hiszen csak a rendszeres használatuk segít lassítani a betegség kialakulását. Ha az életmód megkívánja, akkor akár a tünetek megjelenése előtt, elővigyázatosságól, megelőzés céljából is érdemes kompressziós harisnyát, térd-vagy combfixet viselni!
  • Ajánlott az érintett terület gyengéd masszírozása vagy légpárnás vénamasszírozó készülék használata!

Kevesen tudják, de a kompressziós erősség igénye eltérő a láb különböző részein ezért a kompressziós harisnya kialakításakor úgynevezett kompressziós zónákat hoztak létre. A harisnya szövésének erőssége, szorító hatása fentről lefelé növekszik.

A terhelés mértékének vagy az állapot súlyosságának megfelelően választhatunk különböző kompressziós erejű harisnyák közül:

40 DEN – 8-12 Hgmm erősség – megelőző terápiára, ülőmunkát végzőknek

70 DEN – 13-17 Hgmm erősség – megelőző terápia, álló munkát végzőknek

140 DEN – 18-21 Hgmm erősség – vénás problémák első tüneteinek jelentkezésekor

 

 

 

Mit hordhatunk nyáron? Létezik nyári kompressziós harisnya?  

Az orvosi vényre kapható kompressziós harisnyék vastagok és nehezek. Viszont akinek erre van szüksége, az nem nagyon választhat mást, az egészsége érdekében ezek a magas kompressziós erősséggel rendelkező harisnyákat kell viselnie. 

Megelőzésre ugyanakkor választhatunk csinosabb kompressziós harisnyákat, sőt, combfixeket, térdharisnyákat is. Erre kínál kiváló alternatívát az olasz design-nal rendelkező Veera kompressziós termékcsalád. Nyáron ugyanakkor viselhetünk nyitott lábfejjel rendelkező modelleket is, amit például szandállal vagy nyitott orrú cipővel is kényelmes és elegáns megjelenést biztosít. 

 

Viseljen kompressziós harisnyát, combfixet, térdharisnyát vagy zoknit lába egészségéért!

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.