Kiszállítás készletről akár 24-48 órán belül!
25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Mintaboltjainkban kipróbálhatja termékeinket!
Kosaram
Gyors kiszállítás készletről - akár 24 órán belül!

Termékeinket mintaboltjainkban ki is próbálhatja!

Blog

Viseljen kompressziós harisnyát!

kompressziós harisnya egy olyan orvostechnikai eszköz, melyet lábunk erezetének védelmére fejlesztettek ki. Hozzájárul a lábak kényelméhez, javítja a vérkeringést, csökkenti a duzzadt lábak okozta fájdalmat, az elnehezült láb érzetét, sőt, a vénás elváltozások megelőzésére, a tünetek korai kezelésére is alkalmas. Alakformáló hatása miatt fokozza az esztétikai élményt.

Kinek van szüksége kompressziós harisnyára?

Általánosan elterjedt, de téves vélekedés, hogy csak az idősek és leginkább a nők küzdenek visszeres gondokkal. Komolyabb egészségügyi problémákon kívül visszér kialakulását eredményezheti a túl sok állás vagy éppen túl sok ülés. A mozgásszegény életmód vagy a túlsúly is könnyen vezethet vénatágulathoz. Örökletes tényezők is hozzájárulhatnak az állapot kialakulásához. A vénás betegségek előfordulása a magyar lakosság körében meglehetősen gyakori, a probléma minden 5. embert érinti. Ezért is különösen fontos a megelőzés, illetve a kezelés megkezdése már korai stádiumban.

Mi az a visszaér, mit jelent a vénatágulat?

A visszér tulajdonképpen a sejtekből, szövetekből visszafelé áramló vért szállító ér, azaz véna. Az érfal viszonylag gyenge, és terhelés hatására könnyen rugalmasságát veszti, megereszkedik. A kitágult erekben a keringés lelassul (súlyosabb esetben akár vissza is fordulhat), ödéma, majd gyulladásos állapot alakul ki.

A tünetek kezdetben viszonylag enyhék: egy-egy nehezebb nap után fáradtnak, ólomsúlyúnak érezzük a lábainkat, esetleg bedagad, bevizesedik a boka és az alsó lábszár. Később megjelenhet a viszkető vagy fájdalmas érzés a talp környékén is. A szövetekből el nem szállított vér pangást, ödémát okoz, és gyulladáshoz vezethet. Ez okozza a feszítő, fájdalmas érzést az érintett végtagokban. Először az esztétikailag zavaró látványt nyújtó apró pirosas-lilás hajszálerezet, az úgynevezett seprűvénák jelenhetnek meg a lábon, majd az erősen kidülledő lilás-kékes erek. A visszértágulatnak komoly szövődményei is lehetnek, egészen súlyos esetben lábszárfekélyhez, trombózishoz vezethet. Ezért mindenképpen érdemes gondot fordítani a megelőzésre, illetve már a betegség kialakulásának kezdeti szakaszában el kell kezdeni a kezelést!

Mit tehetünk a visszértágulat megelőzése érdekében?

  • Ha nagyobb terheléssel járó álló munkát végzünk, akkor esténként pihentessük a lábunkat felpolcolva.
  • Ülőmunka esetén vagy hosszabb utazás során gyakran álljunk fel, mozgassuk át végtajainkat.
  • Ajánlott a váltott, hideg-meleg vízzel történő zuhanyzás is.
  • Rendszeresen szakítsunk időt a mozgásra, mely szintén hozzájárul a vérkeringés serkentéséhez.
  • Válasszunk kényelmes lábbelit a magassarkú cipő helyett, illetve kerüljük a túl szoros, túl szűk ruhadarabokat, melyek nehezítik a vér szabad áramlását.
  • Viseljünk kompressziós harisnyát vagy zoknit, mely fokozza a vérkeringést, így hozzájárul az érfalak rugalmasságának megőrzéséhez. Nagyon fontos hangsúlyozni a kompressziós termékek viselésének rendszerességét, hiszen csak a rendszeres használatuk segít lassítani a betegség kialakulását. Ha az életmód megkívánja, akkor akár a tünetek megjelenése előtt, elővigyázatosságól, megelőzés céljából is érdemes kompressziós harisnyát, térd-vagy combfixet viselni!
  • Ajánlott az érintett terület gyengéd masszírozása vagy légpárnás vénamasszírozó készülék használata!

Kevesen tudják, de a kompressziós erősség igénye eltérő a láb különböző részein ezért a kompressziós harisnya kialakításakor úgynevezett kompressziós zónákat hoztak létre. A harisnya szövésének erőssége, szorító hatása fentről lefelé növekszik.

A terhelés mértékének vagy az állapot súlyosságának megfelelően választhatunk különböző kompressziós erejű harisnyák közül:

40 DEN – 8-12 Hgmm erősség – megelőző terápiára, ülőmunkát végzőknek

70 DEN – 13-17 Hgmm erősség – megelőző terápia, álló munkát végzőknek

140 DEN – 18-21 Hgmm erősség – vénás problémák első tüneteinek jelentkezésekor

 

 

 

 

 

Viseljen kompressziós harisnyát, combfixet, térdharisnyát vagy zoknit lába egészségéért!

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.