Kiszállítás készletről akár 24-48 órán belül!
25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Mintaboltjainkban kipróbálhatja termékeinket!
Kosaram
Gyors kiszállítás készletről - akár 24 órán belül!

Termékeinket mintaboltjainkban ki is próbálhatja!

Blog

Kisokos: Hogyan válasszunk lázmérőt?

A láz- és a lázmérés szempontjából fontos tényező a mérőeszköz, amelyből napjainkban már igen széles választék érhető el, igényektől függően.

Ennek megfelelően megkülönböztetünk:

 • ·Higanymentes (hagyományos) lázmérőket
 • ·Digitális lázmérőket, - esetleg flexibilis fejjel
 • ·Lázmérő cumikat
 • ·Lázmérő lapocskákat (homlokra helyezendők)
 • ·Fülhőmérőket
 • ·Homloklázmérőket
 • ·Fül-és homloklázmérőt

Az alábbiakban bemutatjuk a készülékek főbb tulajdonságait, illetve előnyeit és hátrányait, ezáltal is segítve a könnyebb eligazodást és választást.

A régi típusú higanyos lázmérőket már egy Uniós szabályozásnak köszönhetően 2009-ben kivonták a forgalomból, helyettük a fentiekben felsorolt számos típus közül választhatunk. A higanyos lázmérők betiltásának hátterében egészségügyi megfontolások húzódtak. A lázmérő higanytartalma ugyanis mérgező az emberi szervezet számára. Ha véletlen eltörik egy ilyen lázmérő, mérgező higanygőz szabadul ki.

Hagyományos, higanymentes lázmérő

Megjelenésükben a hagyományos, higanyos lázmérőkre hasonlítanak, azonban higany helyett egyéb anyaggal töltöttek, például gallium-ón ötvözettel vagy színezett alkohollal. A működési mechanizmusuk a hőtáguláson alapszik.

Alkalmazási terület: Hónaljban és szájban (nyelv alatt)

Előny: Pontosság tekintetében a higanymentes lázmérők igazán megbízhatóak, áruk kedvező.

Hátrány: A higanyhelyettesítőt tartalmazó lázmérőknél a mérést követő „lerázás” nehézkesebb lehet, mint a higanyos társaiknál, továbbá üvegből készülnek, tehát a törékenységre oda kell figyelni. Ezen felül hosszabb lázmérési folyamattal kell számolni esetükben.

 Digitális lázmérők, - esetleg flexibilis fejjel

Az elemmel működő, formájukban a hagyományos lázmérőkhöz hasonlító, csipogó, folyadékkristályos kijelzős eszközök tartoznak ezen készülékek közé.

Alkalmazási terület: Hónaljban, szájban (nyelv alatt) és végbélben egyaránt alkalmazhatók

Előny: Csecsemőknél és kisgyermekeknél kényelmi szempontból előnyös és biztonságos, hogy a lázmérő nem üveg fejjel, hanem flexibilis, hajlítható, műanyag fejjel rendelkezik. Gyors mérést biztosít és a műanyagborításának köszönhetően nem törékeny. A mért értékek memóriában való tárolására is lehetőség van.

Lázmérő cumik

A lázmérő cumi egy digitális számkijelzővel ellátott speciális cumi, amelyen szájba helyezést követően kijelzése kerül a mért hőmérséklet.

Alkalmazási terület: Szájban történő mérésre

Előny: Gyerekbarát formájának köszönhetően könnyebben elfogadhatják a gyermekek és gyors mérést biztosít.

Hátrány: Inkább csak a kisgyerekek számára jelent valós alternatívát és ott is csak azoknál, akik egyébként is cumiznak. Azonban fennáll a lehetősége annak, hogy a cumizó gyerekek általában ragaszkodnak a már megszokott cumikhoz, így nem biztos, hogy elfogadják ezt a típust.

Lázmérő lapocskák (homlokra helyezendők) vagy homlokmatrica

A testfelületre, általában a homlokra helyezendő vékony, néhány centiméter szélességű és magasságú lapocskák/matricák színváltozással jelzik a hőmérsékletváltozást. Néhány másodperces testfelülettel való kontaktust követően a filmlapocska színéből kiderül a hőmérséklet, gyakorlatilag a hőmérséklet színkódolását végzi el ez a fajta lázmérő.  Elsősorban gyermekeknél alkalmazható.

Alkalmazási terület: Homlokon történő mérésre

Előny: Kényelmes megoldás, mivel nem szükséges a lázméréshez a csecsemő vagy a kisgyermek levetkőztetése, illetve alvás közben is elvégezhető a lázmérés

Hátrány: Gyártmánytól függően különféle pontossággal való mérésre képesek, nem a legpontosabb mérőeszközök, továbbá éjszakai sötétben a színük nem látható.

Fülhőmérő

Az egyik legújabb megoldást a fülhőmérők jelentik, amelyek működési elve az infravörös sugárzás érzékelésén alapul. A fülben lévő dobhártya nagyon dús érhálózattal rendelkezik és infravörös sugárzást bocsát ki. A fülhőmérő fülbe helyezett vége alkalmas az infravörös sugárzás észlelésére és annak komponenseinek arányából következtet a testhőmérsékletre. A mérés során a készülék infravörös sugárzás detektálására alkalmas, vékony, hengeres részét a hallójáratba kell bevezetni és megfelelő pozícióban ott tartani.

Alkalmazási terület: Fülben történő mérésre

Előny: Gyors mérést biztosít, a készülék digitális kijelzőjén rövid mérési idő után olvasható le a mért hőmérséklet és az értékek a készülékek típusától függően a memóriában elraktározhatók. Megfelelő technikával nagyon pontos mérésre nyílik lehetőség.

Hátrány: Hat hónaposnál fiatalabb csecsemőknél a hallójárat túl szűk a fülhőmérővel való méréshez, idősebb korban pedig a fülben felhalmozódott nagyobb mennyiségű fülzsír akadályozhatja a pontos mérést.

Homloklázmérő

Napjainkban az egyik legnépszerűbb eszköz a non-kontakt, azaz érintésmentes kategóriához tartozó homloklázmérő, amely a fülhőmérőkhöz hasonlóan - a test által kibocsájtott infravörös sugarakat detektálja. Az elemmel működő homloklázmérők digitális kijelzőn mutatják a mért hőmérsékletet; amik akár a készülékek memóriájában is elraktározhatók.

Alkalmazási terület: Homlokon történő lázméréshez

Előny: Könnyű és gyors mérés, akár alvó alanyon is. Általában rendelkeznek memóriával, ami a korábbi mérési eredményeket tárolja és hangjelzéssel jelzik a mérés befejeztét.

Hátrány: Számolnunk kell néhány olyan tényezővel, amelyek befolyásolhatják a mérési eredményt. Ilyen mérést torzító tényező lehet a bőr típusa, az izzadság, a bőr ereinek tágultsága, a külső levegő hőmérséklet ingadozása. Illetve különböző mérési pontokon eltérő mérési értékek születhetnek.

Fül-és homloklázmérő

Az előbbi két készülék ötvözeteként elérhetők a szintén egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fül- és homloklázmérők, amelyek praktikus kialakításuknak és a non-kontakt technológia előnyeinek köszönhetően homlokon és fülben is használhatók. Esetükben a fülben történő mérést a külső hallójáratban végzik. Fontos, hogy a mérés csak akkor lesz pontos, ha elsajátítjuk a megfelelő technikát.

Alkalmazási terület: Homlokon és fülben történő lázméréshez

Előny: Könnyű és gyors mérés, akár alvó alanyon is. Általában rendelkeznek memóriával, ami a korábbi mérési eredményeket tárolja és hangjelzéssel jelzik a mérés befejeztét.

Hátrány: Számolnunk kell néhány olyan tényezővel, amelyek befolyásolhatják a mérési eredményt. Ilyen mérést torzító tényező lehet a bőr típusa, az izzadság, a bőr ereinek tágultsága, a külső levegő hőmérséklet ingadozása. Illetve különböző mérési pontokon eltérő mérési értékek születhetnek. Pontos méréshez szükséges elsajátítani a megfelelő technikát.

Tudtad? Néhány készülék esetében a non-kontakt mérési technológia óriási előnye, hogy segítségükkel nem csak testhőmérsékletet mérhetünk, de könnyedén megtudhatjuk akár a fürdővíz, bébiétel és levegő hőmérsékletét is, valamint gyermekünk lázát alvás/mozgás közben is megmérhetjük!

Használjon bárki bármilyen típusú lázmérőt, lényeges, hogy használat előtt tanulmányozza át az adott készülék használati utasítását.

A helyes lázmérés technikája

Mivel a nem jól elvégzett lázmérés akár súlyos pontatlansághoz vezethet, ezért fontos tisztában lennünk azzal, hogy egyes mérési helyeken mire érdemes odafigyelnünk:

Lázmérés végbélben

A végbélben történő mérés a legpontosabb eredményt hozza, mivel a test valós hőmérséklete, a centrális hőmérséklet vagy más néven a maghőmérséklet a végbélben mért értéknek felel meg. Merev lázmérők helyett a végbélben való méréshez érdemes egy flexibilis lázmérőt választani, amelyet bekrémezés után körülbelül 1,5 cm mélységig kell a végbélbe dugni, mélyebbre semmiképpen sem!

Tudtad? A hazai szakmai ajánlások a gyerekeknél 1 éves korig a végbélben való lázmérést, 1 és 3 éves kor között a végbélben vagy hónaljban való lázmérést, 3 éves kor felett pedig a hónaljban való lázmérést ajánlják.

Lázmérés hónaljban

A hónaljban való mérés a legelterjedtebb. A hónaljban való mérésre is alkalmas digitális lázmérőket alapvetően az ott mérhető hőmérséklethez kalibrálják. A helyes méréshez a lázmérőt a hónaljban a testhez kell szorítani. Ahhoz, hogy pontos értéket kapj, a lázmérőt a mérés során végig fixen a helyén kell tartani. Éppen ezért jelentenek kiemelt előnyt azok a készülékek, amelyek gyors mérésre képesek.

Lázmérés szájban

Bár a szájban való lázmérés az elterjedt kifejezés, de valójában nyelv alatti mérésről van szó. A helyes mérési technika az, ha a lázmérőt oldalt, a nyelvünk alá, a fogléc belső oldalára helyezzük. A pontos mérés érdekében 10 perccel a mérés előtt már nem tanácsos semmilyen italt vagy ételt fogyasztani.

Lázmérés fülben

A fülben való lázméréshez csak és kizárólag az erre a célra szolgáló fülhőmérőt szabad használni, mivel egy más típusú lázmérő (pl. higanyos lázmérő, higanymentes lázmérő, digitális lázmérő) megsértheti a dobhártyát vagy a hallójáratot. A fülhőmérőt kiegyenesített hallójárat mellett kell használni, amelyhez kicsit hátrafelé kell húzni a fület. Használat előtt mindenképpen el kell olvasni a használati utasítást, mivel fontos gyakorlati utasításokat és tippeket kaphatunk. Érdemes lehet mindkét fülben megmérni a testhőmérsékletet és a két mért érték közül a magasabbat alapul venni. Továbbá javasolt szem előtt kell tartanunk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kommunikált referencia hőmérsékleteket is az emberi test különböző részeire:

Fül hőmérséklete 35.8°C ~38°C
Hónalj hőmérséklete 34.7°C ~37.3°C
Száj hőmérséklete 35.5°C ~37.5°C
Végbél hőmérséklete 36.6°C ~38°C

Az emberek többségénél a fülben mért hőmérséklet magasabb a szájban és végbélben mért értéknél.  Ahhoz, hogy helyesen értékeljük a mérést, meg kell ismernünk normál testhőmérsékletünket is.

Lázmérés homloknál

A homloknál való lázmérés pontossága nagyban függ a lázmérés módjától, éppen ezért használat előtt ebben az esetben is mindenképpen el kell olvasni a használati utasítást, amely sok kérdést tisztázhat és a kapott értékek számításánál is segítséget nyújtanak.

Gyakori hibát jelent:

 • Nem megfelelő távolságban tartott homlokhőmérő
 • Nem elég ideig tartott a mérés
 • Bekapcsolás után túl hamar elkezdett lázmérés

Csak ép bőrfelületen lehet mérni; nedves, izzadt, sérült esetleg gyulladt bőrön nem alkalmazható, mert a lázmérés ilyenkor torz eredményt hoz.

Készülékek összehasonlító táblázata

 

Forrás:

 • https://www.brendon.hu/lazmero-teszt-mindent-a-lazmerokrol-blog-x-38
 • https://robertkorhaz.hu/vizsgalati-ajanlo/az-egeszseges-gyermek-gyarapodasa-1

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.