Kiszállítás készletről akár 24-48 órán belül!
15 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Mintaboltjainkban kipróbálhatja termékeinket!
Kosaram
15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás akár 24-48 órán belül!

Termékeinket mintaboltjainkban ki is próbálhatja!

Blog

5+1 tipp Hogyan vészeljük át az allergia szezont!

5+1 hasznos tanács az allergiás tünetek mérsékléséért

Sokan már kisgyermek koruktól szenvednek különböző allergiás jellegű megbetegedésektől, azonban napjainkban egyre gyakoribb a felnőtt korban kialakuló allergia is, amely - becslések szerint - a fejlett országokban élő felnőtt lakosság mintegy 10-20 %-át érinti.

A tavaszi, enyhe idő beköszöntétől számítjuk a hivatalos pollenszezont – ekkor kezdődik a mogyoró, a nyír, az éger és a kőris virágzása is. Már ezen időszak hatalmas nehézséget jelenthet sokaknak, míg mások számára a nyár a legnehezebben elviselhető évszak, hisz ekkor két erősen allergén növény is virágzik egyszerre: a parlagfű és a fekete üröm.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban minimalizáljuk az allergiás tüneteket és sikeresen átvészelhessük ezt az időszakot?

1. Alapos takarítás

Az egyik legfontosabb, hogy abban a térben, ahol élünk, igyekezzünk tiszta és pollenmentes légteret biztosítani. Ebben segíthet, ha otthonunkat hetente vagy akár néhány naponta porszívózzuk lehetőleg olyan porszívóval, amelynek hatékony a levegőszűrője. Érdemes emellett rendszeresen felmosni és ágyneműt cserélni, miután azon a pollen megül, és alvás közben irritálja nyálkahártyánkat.

Ha meg szeretnénk szabadulni a pollenektől, természetesen saját magunkról sem szabad megfeledkeznünk. A kritikus hetekben nemcsak testünket, hanem hajunkat is érdemes gyakrabban mosni, de ugyanez igaz a házikedvencekre is, amelyek szőrén ugyancsak megtapadhatnak a pollenrészecskék. Szerencsére már erre is született megoldás, mivel bizonyos légtisztító készülékek, így a Winix prémium légtisztítók is- alkalmasak arra, hogy a polleneken felül levegőben szálló állati szőr és bőrdarabkákat is semlegesítsék.

2. Szellőztetés helyett légtisztítás

Ügyeljünk arra, hogy a lehetőségekhez mérten a legkevesebb pollent engedjük be lakókörnyezetünkbe. Ennek érdekében allergiaszezonban kerüljük a szellőztetést, mivel az nagyban hozzájárulhat a pollenrészecskék lakókörnyezetünkbe történő beáramlásához. Ha tiszta és friss levegőre vágyunk, a legoptimálisabb megoldást az otthoni légtisztító készülékek jelentenek. A megfelelő készülék kiválasztásához hasznos tippeket is adunk. A legfontosabb, hogy a légtisztító rendelkezzen True-HEPA szűrővel, amely a legapróbb, az emberi hajszálnál hatszor kisebb átmérőjű részecskék és szennyeződések 99,97%-át is képes kiszűrni, beleértve a penész spórákat, a szagokat közvetítő apró részecskéket, illékony szerves vegyületeket, pollent, port, továbbá az állati bőr- és szőr darabkákat egészen 0,3 mikron méretig.

Ha mindenképpen szeretnénk szellőztetni, azt mindenképpen a reggeli vagy esti órákra időzítsük, mivel a pollenkoncentráció reggel 5 és 10 óra között a legmagasabb, majd légtisztító berendezés segítségével szűrjük ki az esetlegesen beáramló allergéneket.

3. Fókuszban: a szem védelme

Az allergia egyik kellemetlen tünete a szemviszketés és kipirosodás. A szakember által felírt szemcsepp rengeteget segíthet, továbbá a kültéri tevékenységek, sportolás közben érdemes napszemüveget viselni, amely felfog valamennyi pollent és szennyeződést, de ezen felül azt is megakadályozza, hogy reflex-szerűen a szemünkbe nyúljunk.

4. Természetes megoldások a tünetek enyhítésére

Hatékony lehet számos wellness módszer, többek között a sóterápia, amelyre a jól ismert sószobán felül már otthoni megoldások is léteznek, többek között sópipa és Salin sóterápiás készülék formájában. Hasznos lehet a szauna és az infraszauna alkalmazása is, amelyek különböző módon, de összeségében méreganyagoktól szabadítják meg a szervezetünket. További természetes segítséget jelenthetnek a tünetek enyhítésében- amennyiben nem szeretnénk azonnal gyógyszerhez nyúlni- az inhalátorok és a Salvus gyógyvíz segítségével alkalmazható gyógyklíma is. Pollenszezonban, szeles időben akár a kertben is ajánlott a maszk viselése, mivel az segíthet csökkenteni a belélegzett pollen mennyiségét.

5. Válogassuk meg, mit eszünk!

A pollenallergiában szenvedők bizonyos gyümölcsök vagy zöldségek elfogyasztása után kellemetlen viszketést, kaparó érzést tapasztalhatnak a torkukban, amely egy bizonyos keresztallergia. Ennek oka, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben olyan proteinek lehetnek, melyek nagyon hasonlítanak azokra a fehérjékre, melyek az allergiát kiváltó pollenekben is vannak.

  • A parlagfű allergiával küzdőknek ajánlott elkerülni pollenszezonban az alábbi zöldségeket és gyümölcsöket: sárga-, görög- és mézdinnye, banán, uborka, cukkini, articsóka, paprika, napraforgómag és a belőle készült olaj.
  • A fűfélék pollenjeire érzékeny személyeknél pedig keresztallergiát okozhat a füge, a dinnyefélék, a paradicsom, a narancs, a barack és akár a zeller is.
  • A nyírfa pollenjére allergiások számára nem javasolt: alma, a körte, a sárga- és őszibarack, a cseresznye, a szilva, a sárgarépa, a fehérrépa és pasztinák fogyasztása. Ezen felül még a zeller, a füge, az avokádó, a paprika, a burgonya és az édeskömény fogyasztása sem.

+1 Forduljunk allergológushoz és használjuk a pollentérképet

A tünetek súlyosságától és közérzetünktől függően mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, aki további megoldási javaslatokkal segíthet a tünetek kezelésében. Ha egyértelműen definiált, hogy mire vagyunk pontosan allergiások, érdemes figyelemmel követni a pollentérképet, amely szintén segít az éppen allergiát kiváltó növények azonosításában és a pollenkoncentráció megfigyelésében.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.