Akár 24-48 órás kiszállítás készletről!
15 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Mintaboltjainkban kipróbálhatja termékeinket!
Kosaram
15.000 Ft felett ingyenes kiszállítás akár 24-48 órán belül!

Termékeinket mintaboltjainkban ki is próbálhatja!

Blog

Otthoni edzésprogram? Miért ne!

Talán Te is edzettél régebben időhiány miatt vagy más okból otthon, így ismerős a mostani helyzet, hogy saját kezedbe vedd edzésprogramod irányítását. Ha azokhoz a lelkes, ám a négy fal között végezhető mozgásformák tekintetében járatlan vendégek közé tartozol, akiknek szükséges néhány irányelv, akkor ebben a cikkben összegyűjtöttem pár dolgot, amely hasznos lehet a számodra.

 Alapelvek az otthoni edzéshez:

  • Jól szellőztetett helyiségben, nyugodt körülmények között gyakorolj!
  • Az otthoni edzéshez keress olyan beltéri helyiséget, ahol csúszásmentes, stabil, egyenletes burkolat van! Ha gyakorlatsorod nem tartalmaz elrugaszkodásokat, szökkenéseket, a helyes testtartás és jobb egyensúlyérzékelés miatt zokniban vagy mezítláb tornázz!
  • Ahogyan gyerekkorodban a tornaórán, érdemes kimérni a kartávolságnyi helyet oldalirányba, előre és hátrafelé, illetve magunk mellett lefelé és felfelé, hogy a kar-és lábmozgásokat végre tudd hajtani! Hacsak nem szeretnéd a szobaberendezést lecserélni, a bútorokra és magadra is vigyázz!
  • Külön ellenőrizd felfüggesztéses tréning esetén, hogy az eszközt stabil helyre és stabilan rögzítetted és a mozgás minden irányban szabadon kivitelezhető!
  • Aki teheti, a szabadban eddzen! Öltözz rétegesen, ellenőrizd a talaj felszínét! A fal vagy kerítés jó támaszfelületnek bizonyulhat!
  • Ha edzeni szeretnél, koncentrálj a gyakorlatokra! Lehetőség szerint a mobil- és okostelefonokat némítsd le vagy kapcsold ki! A zenehallgatás ugyanakkor megengedett és motiváló!

Milyen típusú mozgások végezhetők otthon?

Kezdő vagy hosszabb edzésszünet után visszacsatlakozóknak elsősorban a saját testsúllyal végezhető mozgásformákat ajánlom, melyek átmozgatnak, túlterhelést kerülve erősítenek és könnyen elsajátíthatóak. Ilyen gyakorlatok, a teljesség igénye nélkül: törzshajíltás, törzsforgatás, törzsdöntés, plank és oldalplank kitartás, karhajlítás, guggolás, evezés, vállhíd, hasizomgyakorlatok különböző variációi.

FONTOS: A helyes testtartás beállítása és megtartása már a bemelegítés előtt és edzés alatt is legyen meg!

Amennyiben egészségügyi, mozgásszervi problémád van, a gyógytornász vagy mozgásterapeuta által előírt  „házi feladatokat” is végezd serényen! Mellé választható gerinctréning, Pilates-gyakorlatok, streching, könnyű, átmozgató gyakorlatsor, esetleg közepes intenzitású aerob tevékenység.

A stressz, az idegrendszer túlterheltsége az izmokat is túlfeszíti: ezek enyhítésére mobilizációs gyakorlatsor, SMR-hengerezés ajánlott - akár naponta, rövid időtartamban is!

FONTOS: Minden edzés előtt vedd figyelembe aktuális egészségi állapotodat!

Milyen sporteszközöket érdemes használnod otthon?

Az  eszközös gyakorlatokat alap edzettséggel bíró vendégeknek javaslom.

Progresszív sporteszközt (fitball, SMR-henger, gumiszalag, RIP-trainer, BOSU-labda stb.) csak abban az esetben és azoknál a gyakorlatoknál használj, amelyeket már biztonsággal, edző segítségével elsajátítottál!

A sporteszközeidet, főleg, ha többen is edzetek, tartsd tisztán!

Otthoni edzéshez a fitnesz gépek - elliptikus tréner, lépcsőzőgép, futógép, szobakerékpár – is szuperek!

A régi, jól bevált DVD-k is előkerülhetnek a szekrényből! Ezek előnye, hogy a mozgásanyagot edző, gyógytornász, egészségügyi szakember állította össze. Ajánlatos a mozgásanyagot egyszer végignézni, mielőtt a gyakorlatban is kipróbálod!

Home office és otthoni  edzés

Érdemes egészségmegőrző céllal körültekintetően, az ergonómiai feltételeket betartva kialakítani az otthoni munkaállomásodat: az asztal magasságához megfelelő ülő alkalmatosság (szék, térdeplőszék, fitball, dinamikus ülőpárna) mellett a nyaki gerincszakasz védelme érdekében lényeges a jó távolságban és szögben beállított képernyő, a vállöv védelme érdekében az alkar és billentyűzet optimális távolsága.

Legalább félóránként állj fel megmozgatni magad, nyújtózni egy nagyot és jöhet egy pohár víz is, hogy a szöveteid megfelelő állapotba kerüljenek!

Otthon hajlamosak vagyunk kényelmesen mindent odakészíteni az íróasztalhoz: figyelj rá, hogy az étkezéseidet ne a munkavégzés közben bonyolítsd és a ne egyél többet, mint amennyire szükséged van!

Hatékony lesz az otthon végzett edzésmunkád, ha

  • nem  feledkezel meg az edzést előkészítő bemelegítésről és az óra végi nyújtásról!
  • hetitervet készítesz, és akkor gyakorolsz, ha nyugi van! Csak a rendszeres edzéstől – legalább heti 2-3 alkalom - várható eredmény!
  • sok folyadékot és folyadéktartalmú táplálékot fogyasztasz!
  • beteg vagy, esetleg betegségre utaló tüneteket tapasztalsz, tarts pihenőnapot a gyógyulás érdekében!

Az otthoni edzés egyik előnye, hogy saját életritmusodhoz alakítható. Egyedül is trenírozhatod magad, de ha változatosságra és egy kis motiváló erőre vágysz, a pároddal vagy a gyerekeiddel is gyakorolhatsz.

A karantén időszakában a teljes testi-lelki harmónia megőrzése érdekében alkalmazz továbbá relaxációs technikákat, de a nyugodt alvás és a minőségi alapanyagokból készült ételek fogyasztása is egészséged megőrzését támogatja.

Ne feledd: Teremts egészséges szokásokat, ne korlátozásokat!

 

Kapcsolódó termékcsoportok

Hozzászólások

Hozzászólok
Hozzászólás írása
 
 
20
2020.08.15. 21:12:27
Ez már tetszik neked
20
20
2020.08.15. 21:12:23
Ez már tetszik neked
20